Vandalové drancují kostely

Třinec - Vandalové drancují kostely na Třinecku a Jablunkovsku. Během posledních dvou týdnů se vloupali hned do pěti z nich. Zájem ale mají jen o kostely evangelické církve. Podle policistů jdou vandalové hlavně po penězích. Farnostem způsobují nemalé škody.

Jan Fojcik je farářem v Návsí už třetím rokem. To, co se děje teď, ale nepamatuje. Zloději se během posledních dvou týdnů vloupali do kostela hned třikrát. Rozbili okna i dveře. Až na pár korun si ale nic neodnesli. „Každá sbírka, která je tady prováděna, je vždy odnášena hned na faru. Tady v tomto chrámě žádné velké peníze nezůstávají,“ prozradil farář. Jen o pár kilometrů dál, v obci Hrádek, ale takové štěstí neměli. Scénář vloupání stejný, zloději si ale přišli na pěkných pár tisícovek. „Zahájili jsme sbírku pro jednu rodinu. Mají devět dětí v pěstounské péči, rozpadá se jim barák. Jak naschvál má pokladník dovolenou, tak tady ty peníze nechal,“ potvrdil pastor Erich Bocek.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Evangelické kostely nejsou svým vybavením tak bohaté jako ty katolické. Lupiči tak mají podle policistů jediný cíl - peníze v kasičkách. Škoda na majetku ale mnohonásobně převyšuje ukradené koruny. V evangelickém kostele v Třinci zloději rozbili vitráž a způsobili tak škodu za 20 tisíc korun. Policisté i faráři si ale lámou hlavu, proč si vandalové vybírají jen evangelické kostely. Za vloupání můžou strávit ve vězení až dva roky.