Na Ostravsku přibývá průjmových onemocnění

Ostrava - Na infekčních odděleních v Moravskoslezském kraji přibývá pacientů s průjmovými onemocněními. Podle hygieniků je nárůst oproti loňskému roku až dvacetiprocentní. Například salmonela a kampilobakterióza ohrožuje hlavně seniory a malé děti.

Jídla v rychlých občerstveních a zmrzlina - rizikové potraviny, kde se mohou vyskytovat bakterie salmonely a kampilobakter. Hygienici varují - při nákupu je třeba být opatrný. „Tradičně touto dobou zaznamenáváme nárůst onemocnění. V tomto roce nezaznamenáváme žádný epidemický výskyt, většinou jsou to ohniska v rámci rodin,“ uvedla hygienička Irena Martinková. Na pozoru by se měli mít lidé také před tolik oblíbenými tataráky, právě v tepelně nezpracovaném mase se kampilobakterie vyskytuje poměrně často. A problém jsou nejen stánky, často se lidé nakazí i při grilování. Proto by si měli dát pozor, jestli je maso pořádně propečené. Infekce se projevuje většinou do dvou dnů od snězení kontaminované potraviny zvracením a křečemi v břiše. V horším případě můžou skončit lidé až v nemocnici.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Na naši infekční klinice je nyní hospitalizováno více než třicet pacientů s infekčním průjmovým onemocněním,“ potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný. Nebezpečná je salmonela a kampilobakteriózy pro malé děti, ale hlavně pro seniory. V kraji už infekci, která ještě více oslabila jejich nemocných organismus, podlehli za poslední měsíc dva staří lidé.