Vaňkovo náměstí má získat novou podobu, část místních je proti

Brno – Vytvoření parku v blízkosti Helgolandu, více zeleně, a především místo křižovatky velký kruhový objezd. Vaňkovo náměstí na Žlutém kopci v Brně má už příští rok významně změnit svoji tvář. Proti záměru města se postavilo sdružení Masarykova čtvrť. Jeho členům se nelíbí, že zanikne prvorepubliková kompozice významného brněnského architekta Jindřicha Kumpošta.

Vaňkovo náměstí získalo jméno na počest prvního českého starosty Brna a spolu s ním také neobvyklé půlkruhové uspořádání, které mu vtiskli architekti Jaroslav Grunt a Jindřich Kumpošt. „Pro bytové družstvo Na vyhlídce Kumpošt vytvořil dva bytové domy tvořící půlkruh. Co bylo na Kumpoštově pojetí nové, je moderna, bílé hladké fasády, sdružená okna do dvojic – tedy jejich horizontalita a původně ploché střechy,“ popsal architekt Petr Pelčák. Domy vznikly ve 2. polovině 20. let.

Protější rovnou hranu náměstí měla zabrat majestátní budova Masarykovy univerzity. K její stavbě nakonec ale nikdy nedošlo. Na místě zůstala jen rušná křižovatka, kudy dnes projede až dvacet tisíc aut denně. „Tehdy se o křižovatce nedalo příliš mluvit, protože ve 20. letech byl počet automobilů v Brně nepatrný oproti tomu dnešnímu. Myslím si, že dopravní situace je tady dlouhodobě neúnosná, a navíc nebezpečná,“ vysvětlil Pelčák.

Architekt Petr Pelčák o náměstí a Kumpoštově rukopisu (zdroj: ČT24)

Vedení radnice Brna-střed proto připravuje přestavbu nepřehledné křižovatky čtyř ulic na kruhový objezd. „Pověřili jsme zpracováním architektonickou kancelář, která kooperuje s dopravními specialisty. Jsem přesvědčen, že to přispěje ke zlepšení průjezdu dopravy v Masarykově čtvrti. Ale je pravda, že v navrhované variantě je rondel blíže k domům než křižovatka rušné tepny a u hluku někdy rozhoduje každý metr,“ tvrdil zastupitel městské části pro územní plán a rozvoj obce Vojtěch Mencl.

Místním lidem ze sdružení Masarykova čtvrť se zvolená kompozice nelíbí. „Naše hlavní připomínka bude k umístění rondelu, kdy bychom byli rádi, kdyby se na rozdíl od zpracovaného návrhu posunul víc od bytových domů. Domnívám se ale, že omezení rychlosti projíždění naopak povede ke snížení hlučnosti, a především zvýší bezpečnost občanů na přechodech,“ popsal předseda sdružení Michal Závodský. Sdružení by také rádo, aby na výstavbu rondelu plynule navázala výstavba městského parku. Dokazují to i výsledky ankety městské části, podle níž si bezmála 90 procent si přeje, aby na náměstí nenavazovala žádná zástavba, ale park.

Podle architekta Pelčáka Vaňkovo náměstí změnu vstřebá. „Tohle je případ, kdy forma je tak nadčasová, že si myslím, že dokáže absorbovat i úplně jiné potřeby, o kterých architekti v době, kdy toto náměstí vznikalo, neměli ani potuchy,“ uzavřel Pelčák.

Jindřich Kumpošt začal zpracovávat kompozice náměstí, pojmenovaného podle prvního českého starosty Brna, v roce 1926, kdy se jednalo ještě o nezastavěnou plochu. Koncepci otevřeného prostoru zpracoval tak, aby vynikl výhled na hrad Špilberk. Vytvořil půlkruhovou kompozici se dvěma nájemními domy, které daly náměstí unikátní tvář.

Je autorem řady dalších brněnských funkcionalistických staveb. Mezi nejznámější patří nájemní domy na Nerudově ulici, nájemní dům v Celní ulici, vlastní vila na Barvičově ulici, rodinné domy na Lerchově ulici, nájemní domy se spořitelnou a kavárnou v ulici Husitská, a v neposlední řadě kavárna Savoy na Jakubském náměstí v centru jihomoravské metropole. Domy vznikly ve 30. letech.