Fort v areálu olomoucké nemocnice bude přístupný veřejnosti

Olomouc - Pevnůstka na Tabulovém vrchu v Olomouci bude od září přístupná veřejnosti. Unikátní objekt, který měl posílit obranu města, stojí v areálu fakultní nemocnice. Návštěvníky čeká trasa i s prohlídkou vnitřních chodeb.

Olomoucké pevnůstky Tabulový a Šibeniční vrch byly vybudovány v letech 1838 – 1846. Patří k prvním z mnoha dalších fortů, které se stavěly jako opevnění Olomouce. Jeho projektantem byl hrabě Ferdinand Belrupt. Armáda si kvůli stavbě dokonce koupila vlastní cihelnu, ve které plánovala vypálit až 80 miliónů cihel. „Oba dva ty forty sloužily olomoucké posádce k uskladňování válečného materiálu,“ prozradil Miroslav Papoušek z Národního památkového ústavu. Do bojů ale forty nikdy nezasáhly. Pevnost sloužila jako vězení a během druhé světové války tady měli základnu Němci. V roce 2010 ji pak do své správy získala fakultní nemocnice. Ta teď přišla s nápadem otevřít fort veřejnosti. „Tento objekt je historický, je poměrně zajímavý v rámci Olomoucké pevnosti a nám přišlo líto, že jej třeba Olomoučané mnohdy neznají,“ vysvětlil mluvčí FN Olomouc Egon Havrlant.

Reportáž Radima Horáka (zdroj: ČT24)

Fort na Tabulovém vrchu už ale fakultní nemonice využívá jako centrální spisovnu. Je v ní umístěná veškerá nemocniční dokumentace. Tyto prostory však lidem přístupné nebudou. Jedná se totiž o důvěrné materiály, které slouží pouze k lékařským účelům. Fakultní nemocnice musí ještě před otevřením celou trasu vyčistit a zabezpečit, aby v září mohla přivítat první návštěvníky.