Vodohospodáři testují protipovodňové bariéry

Přerov - Povodí Moravy na jezu v Přerově testovalo různé druhy protipovodňových bariér. Vodohospodáři chtějí porovnat nejen účinnost zábran, ale i rychlosti jejich použití. Podle situace pak budou moci nasadit nejvhodnější typ hrazení – jiné u bleskové a jiné u očekávané povodně.

Při bleskových povodních, jako třeba před 2 lety na Novojičínsku, rozhodují vteřiny. Právě proto dnes správci toku vůbec poprvé testovali na šestnáct metrů dlouhém jezu v Přerově speciální vaky. Ty se samy napustí vodou a živel přehradí i do 5 minut. Škody za miliony mají na svědomí i záplavy z léta 2010 na Liberecku. Už tehdy měli hasiči k dispozici další unikátní typ hrazení - sklolaminátové desky podepřené ocelovou konstrukcí.

Hlavní roli při hodnocení hraje čas instalace, těsnost hrazení, náročnost na přípravu a v neposlední řadě i cena. Proto se hasiči rozhodli srovnat s novinkami i staré zaběhlé metody – třeba pytle s pískem. Podle odborníků je ovšem takzvané pytlování náročné organizačně, časově i materiálně.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Záchranné složky proto v současnosti používají mobilní hrazení. Naposledy pomáhalo při ekologické havárii v říčce Blatě na Prostějovsku. „Toto hrazení má výhodu, že se s ním dají dělat různé úhly, prvky, výšková převýšení, dají se na místě uzpůsobit danému rozměru,“ prozradil vedoucí odboru ochrany Magistrátu města Olomouce Jan Langr. Výsledky testů zveřejní Povodí Moravy v nejbližších dnech. Budou sloužit hlavně jako podklady pro starosty, hasiče a další zúčastněné. Při ostrém zásahu se tak budou moci lépe rozhodnout, jakou ochranu zvolí.