Vladimír Preclík, velký sochař v romantickém prostředí hradu Sovinec

Sovinec - Retrospektivní pohled na celoživotní dílo českého sochaře Vladimíra Preclíka, který zemřel před čtyřmi roky, nabízí hrad Sovinec. Byl předsedou uměleckého spolku Mánes, jeho více než čtyřmetrový dřevěný „Strom života“ byl vystaven na světové výstavě EXPO´67 v Montrealu. A ve stejném roce ho mezinárodní jury zařadila mezi největších 50 sochařů světa.

Vladimír Preclík vytvořil během své výtvarné kariéry přes osm stovek soch. Ty nejznámější teď představuje výstava na Sovinci. Významný český umělec se ale nespokojil jen s tvorbou prostorových děl, které ho nejvíce proslavily. Návštěvníci galerie se mohou seznámit i s jeho drobnějšími věcmi.

„Preclík vytvářel drobné reliéfy, maloval, kreslil, hodně psal. Byl to všestranný umělec,“ říká kurátor výstavy Jindřich Štreit.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

„A jeho dílo je opravdu srozumitelné velké většině návštěvníků,“ pochvaluje si ředitelka Muzea v Bruntále Hana Garncarzová.

Nepřehlédnutelné jsou zejména obří plastiky. Představují odkaz na první a také nejslavnější dílo sochaře – Provensálská města. „S těmito dřevěnými plastikami doslova dobyl svět,“ připomíná autorovu slávu Štreit.

Na Sovinci jsou vystavené i bronzové podobizny známých osobností, třeba Michala Horáčka, Zdeňka Svěráka nebo Jiřího Stivína, které znal a vážil si jich.

Ne vždy potřeboval Vladimír Preclík pro svá díla ušlechtilý materiál. Vystačil si mnohdy s málem. Třeba se starými hráběmi. Výstavu mohou návštěvníci hradu vidět do 30. září.