Jihomoravský úřad práce je ode dneška bez ředitele

Brno – Odchod ředitele jihomoravského úřadu práce byl v úterý oficiálně potvrzen. Jan Marek na svou funkci, ve které byl od loňského dubna, rezignoval. Marek se na odchodu domluvil s ministrem Drábkem. Podle svých slov ale splnil všechny úkoly, které si jako ředitel vytyčil. To znamená konsolidaci úřadu a podepsání smlouvy se stavební firmou. Jeho předchůdce Jiří Uklein byl odvolán právě kvůli problémům při výstavbě nového sídla úřadu.

Marek odchází z postu ředitele krajské pobočky úřadu práce v Brně na vlastní žádost. Končí prý proto, že dokončil stanovené úkoly. „Ve službách zaměstnanosti jsem od roku 2000. Podařilo se mi dotáhnout spoustu závažných administrativních věcí, abychom se mohli pustit do výstavby nového sídla úřadu,“ uvedl Marek.

Před deseti dny dnes již bývalý ředitel dospěl k podpisu smlouvy se stavební firmou, která bude mít na starosti stavbu nového sídla úřadu práce nedaleko tzv. justičního paláce. Za zatěžkávací zkoušku ve funkci považuje Marek období, kdy startovala sociální reforma. „Je důležité, že se to podařilo stabilizovat,“ řekl Marek.

Na svém místě nezůstane ani do vybrání nástupce. „Potřebujeme ho na kontaktním pracovišti ve Vyškově. Musí tam dohlédnout na nastartování S-karet, protože právě na kontaktních pracovištích bude ležet hlavní tíha,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Jiří Kubeša. Přesto Kubeša doufá, že Marek bude i nadále spolupracovat na výstavbě nového centra.

Marek se tedy po necelých dvou letech vrací zpět do Vyškova, kde vedl kontaktní pracoviště více než deset let.

Do konce výběrového řízení převezme funkci dosavadní Markův zástupce Josef Bürger. Přesný termín řízení zatím není znám. „Výběrové řízení by mělo být vyhlášeno po návratu ministra Jaromíra Drábka z dovolené,“ upřesnil mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl. Úkolem pro nového ředitele bude zejména zajištění fungování S-karet.

S-karta (Karta sociálních systémů)

Smyslem zavedení S-karet je snaha sjednotit vyplácení sociálních dávek. Lidé si budou moci přidělené peníze vybrat přímo v bankomatu či s kartou platit v obchodech. Karta zároveň bude sloužit i pro identifikaci na úřadech a osoby se zdravotním postižením ji budou moci používat jako průkaz TP, ZTP či ZTP/P

Zdroj: www.socialnireforma.mpsv.cz

Jan Marek vedl jihomoravský úřad práce od roku 2010, kdy byl odvolán Jiří Uklein kvůli problémům s výstavbou nové budovy úřadu. Ačkoliv Marek vedl úřad původně pouze dočasně, nakonec byl jediným kandidátem ve výběrovém řízení na nového krajského ředitele.