K městům, kde je zákaz popíjení alkoholu na veřejnosti, přibyl Holešov

Holešov - K více jak třem stovkám měst, kde je zakázáno popíjení alkoholu na vybraných veřejných prostranstvích, se dnes přidal i Holešov. Městečko u Kroměříže se tak přidalo k obcím rozhodnutým s pomocí vyhlášky vytlačit z center, dětských hřišť a parků všechny, kteří v alkoholovém opojení svým chováním obtěžují okolí.

Iniciátorem vydání vyhlášky v Holešově s 12,5 tisíci obyvateli byla tamní školská komise. Finální text prošel posouzením odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra České republiky.

Vyhláška zakazuje pití alkoholu na hřištích i v prostoru 50 metrů od nich. Totéž platí pro objekty škol a školských zařízení. Veřejně se popíjet nesmí na území městské památkové zóny. „Konkrétně pak například na náměstí Dr. E. Beneše, náměstí F. X. Richtra, náměstí Svaté Anny, v ulicích Malá a Zámecká, ve Smetanových sadech či v zámecké zahradě,“ upřesnil František Sovadina z tiskového úseku městského úřadu.

Antonín Zalabák, velitel MP v Holešově k vyhlášce (zdroj: ČT24)

I Holešovská vyhláška stejně jako v ostatních městech počítá s výjimkami, například pokud se na náměstích budou dít nějaké společenské či kulturní akce.

Trestáno bude v Holešově i požívání alkoholu v Americkém parku, všetulském parku, Švehlových sadech, v parku u staré benzinky mezi ulicemi Masarykova a Očadlíkova, na autobusovém i vlakovém nádraží nebo v okruhu 100 metrů od nákupních center.

Zkušenosti se „suchou“ vyhláškou? Jak kde

Jaký bude efekt vyhlášky, zatím nechce nikdo předjímat. Její výhodou je, že dává městským strážníkům do rukou lepší možnost „popíjející“ ze zakázaných míst vykázat. Uhlídat je ale bude stát hodně energie. Alespoň to tvrdí představitelé měst, která už svoji vyhlášku nějakou dobu mají a využívají ji.

Například ve Vsetíně, kde platí vyhláška od července 2008, se podařilo lidi popíjející alkohol na ulici vytlačit ze středu města do míst, kde jeho požívání zakázáno není. Praxe je přitom taková, že se dotyčným osobám alkohol zabaví a vykážou se z prostranství. „Pokud by neposlechli, můžeme jim udělit pokutu až tisíc korun,“ vysvětlil ředitel tamní městské policie Nikolaj Martinák.

V Uherském Hradišti zase museli již schválenou vyhlášku zpřísnit. „Nejenom ten, který pije, ale i ten, který nabízí ten alkohol, je úplně stejně zodpovědný za svoje chování a dopouští se přestupku,“ uvedl velitel městské policie v Uherském Hradišti Vlastimil Pauřík.

Vedení města nakonec zvolilo přísnější variantu vyhlášky – lidé nejenže nesmí alkohol na veřejnosti pít, ale ani držet otevřenou láhev. Neplatí však plošně, ale pouze na náměstí Svatého Ondřeje a v přilehlé uličce Moravní. A do budoucna chce vedení města platnost vyhlášky rozšířit i na další problémové lokality.

Bezdomovci v centru Olomouce
Zdroj: ČT24

Situace ve velkých městech, jako je Brno, tak zářná jako ve Vsetíně není. Přes dvouletou platnost vyhlášky je běžné vidět bezdomovce s lahví v ruce na centrálním náměstí Svobody nebo třeba na hlavním nádraží, kde žebrají. Připomíná tak situaci olomouckých strážníků, kteří podle svých slov bezdomovce spíše jen pořád dokola přemísťují.