Křížová cesta nad přehradou se dočká opravy

Chudčice - Už více než 150 let se křížová cesta v Chudčicích vine lesním svahem. Na mnohých kapličkách je její věk znát. Přesto bude zanedlouho zase jako nová. Obci se podařilo získat dotaci, díky které může všech 14 kapliček opravit.

Původně se na kopci nad Chudčicemi vypínala kaple Svatého kříže. V 80. letech 18. století byla za doby Josefa II. zrušena. Na jejím místě obyvatelé později postavili tři kamenné kříže a do svahu nechali zasadit křížovou cestu.

„Křížová cesta je významným poutním katolickým místem, každý rok se zde konají mše svaté,“ vysvětluje starosta Vladimír Kalus.

Čtrnáct zděných pozdně barokních zastavení se sedlovou střechou navrhl chudčický rodák, architekt Eduard Svoboda, který se mimo jiné podílel na stavbě brněnského Besedního domu.

„S takovou křížovou cestou se setkáváme, ale není to tak časté, zvláště v tom terénu,“ říká restaurátor Bohdan Jeřábek.

Restaurátor Bohdan Jeřábek (zdroj: ČT24)

Po sto padesát let se o kapličky starali sami potomci původních mecenášů. V roce 2010 je převedli na obec. Ta má totiž víc možností při shánění peněz na jejich údržbu. Po několikaletém snažení se obci podařilo získat dotaci 190 tisíc z krajského rozpočtu, která bude stačit na rekonstrukci všech čtrnácti kapliček křížové cesty.