Policie varuje před vykradači sklepů

Karviná - Karvinští policisté dopadli muže, který během pěti měsíců vykradl v místní části Nové Město téměř třicet sklepů. Kradl vše, na co přišel, od sportovních potřeb až po nářadí. Nyní je ve vazbě. Policisté teď obyvatele města poučují, jak si své sklepy před podobnými útoky zajistit.

Vylomené zámky, ukradená kola nebo rybářské náčiní a škoda za více než 120 tisíc. Čtyřiadvacetiletý muž řádil ve sklepech karvinských domů už od února. Ihned po dopadení mířil do vazební věznice. „My předpokládáme, že tento výčet vloupání není zdaleka konečný, budou se prověřovat další majetkové skutky, o kterých si myslíme, že spáchal právě pachatel,“ uvedla mluvčí PČR Karviná Zlatuše Viačková. V souvislosti s tímto případem radí policisté lidem, jak zabezpečit své sklepy, aby se právě ten jejich nestal snadným terčem podobných zlodějů.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Nejlepší recept proti zlodějům je mít před dveřmi sklepa mříže a celý sklepní prostor střežit kamerovým systémem. To nejjednodušší, co může udělat úplně každý, je pořídit si bytelný a pevný zámek. „Všeobecně lidem na preventivních akcích doporučujeme, aby si zakrývali své sklepy, aby tam nebylo vidět, aby ten daný člověk, který tady půjde na obhlídku, neviděl, co v tom sklepě lidé mají,“ radí policista Miroslav Kolatek. Nejdůležitější zásadou je ale podle policistů zamykat hlavní vchodové dveře do domu i přes den. Případný zloděj se pak nemá šanci dostat vůbec nikam.