Otazníky nad budoucností Jánských Koupelí

Jánské Koupele  - Kdysi to byly vyhlášené lázně určené pro léčbu chudokrevnosti a nemocí srdce, dnes jsou Jánské Koupele na Opavsku doslova ruinou. Od roku 1989 jsou zavřené a chátrají. Navíc jsou tradičním cílem zlodějů kovů.

Jánské Koupele na Opavsku jsou na pokraji zkázy. V roce 2003 je sice koupila soukromá firma, která z nich chtěla udělat wellness centrum, nenašla ale společníky. Případní další investoři se tehdy přijeli jen podívat. „Z Itálie, z Ameriky, z Rakouska, ale bohužel, nikdo se s námi do toho nepustil,“ potvrdil majitel lázní Jan Netal. I poslední zájemce zatím váhá, majitelé se proto rozhodli k razantnímu kroku – není-li kupec, mohly by zájem projevit okolní obce. Jejich společenství by pak snadněji dosáhlo na dotace. Vedení okolních obcí se ale na návrh dívá s rozpaky. „Vidím to jako dost nepravděpodobné, že bychom přejali v podstatě takový danajský dar,“ vyjádřil starosta Vítkova Pavel Smolka. Lázeňský areál ničí hlavně zloději a vandalové. Kvůli nim jsou jakékoli částečné opravy zcela zbytečné.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Před pěti lety nechali majitelé opravit altánek pramenu Pavla. Téměř okamžitě z něj ale zloději kovů ukradli všechny roury a budova znovu chátrá. „Odstřihli nám elektrické vedení, ukradli poklopy z kanalizace,“ stěžuje si majitel lázní Jan Netal. Lázně vznikly na počátku 19. století, léčilo se tu až 360 pacientů najednou. Dnes sem lidé zavítají jen občas. Ze zvědavosti, nebo zavzpomínat. Poslední zájemce o lázně se má rozhodnout do konce září. Pokud řekne ne, majitel začne jednat s obcemi.