Boj o společenský dům v Prostějově

Prostějov - Spor o zachování společenského domu v Prostějově se dostane až před Nejvyšší soud. Před čtyřmi roky chtěla postavit radnice místo stávajícího Kulturního centra novou obchodní galerii se společenským sálem. Vítěz zakázky, společnost Manthellan, už ale tuto podmínku ve smlouvě neměl. Podle bývalého zastupitele Jana Navrátila je takový postup pro město nevýhodný.

Proti plánovanému bourání společenského domu se postavila i část prostějovských obyvatel. Více než dva a půl tisíce lidí podepsalo petici pro jeho zachování. „Po výběru jednoho z uchazečů došlo k tomu, že nějakým záhadným způsobem město nepožaduje výstavbu sálu, nepožaduje zachování tržnice a investor tím přišel velmi levně k pozemkům, které může použít čistě pro obchodní účely,“ poukazuje Jan Navrátil ze sdružení Pro Prostějov.   

„Zastupitelstvo města Prostějova usoudilo, že pro město bude výhodnější, když si tu investici, to vybudování toho společenského sálu zajistí vlastními silami,“ tvrdí primátor Prostějova Miroslav Pišťák.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Jan Navrátil se obrátil i na okresní soud, který ale rozhodl, že občan není oprávněný tuto věc napadnout. Stejný názor měl při odvolání také krajský soud. „Proto jsme podali dovolání k Nejvyššímu soudu, kde se odvoláváme na to, že občan musí mít právo nějaké zpětné kontroly,“ říká Jan Navrátil. Město si asi půl roku před podepsáním smlouvy se společností Manthellan nechalo udělat i právní analýzu smluv. „Někdy kolem druhého června dostalo konečnou variantu, která byla dojednaná s Manthellanem a doporučení, že jí nemá podepisovat, že je pro město nevýhodná,“ tvrdí opoziční zastupitel Aleš Matyášek.

„Taková informace je pravdivá do té míry, že na začátku toho prvního projednávání tam skutečně byly některé věci, které si zasloužily znovu se k nim vrátit,“ reagoval primátor Prostějova Miroslav Pišťák. Magistrát se před časem rozhodl prodloužit fungování společenského domu až konce plesové sezóny v roce 2014. Co bude s takzvaným Kaskem potom, se ale zatím neví.