Do Kroměříže se sjela stovka naleštěných veteránů

Kroměříž - Přehlídka nablýskaných krasavců. Tak jednoduše se dá shrnout dnešek v centru Kroměříže, kde se konal už pátý ročník srazu historických motorek a automobilů. Náměstí zaplnila stovka veteránů, na které jsou jejich majitelé právem pyšní.

Pětsetkilového miláčka vytlačit z garáže a naposledy přeleštit. Josef Vavřínek měl jasný program – v plné kráse ukázat světu svůj Lotus Seven. Před pár lety si ho dovezl z Francie.

„Byl to jejich rodinný miláček. Jenomže jeho původní majitelé strašně přibrali a už se do něj nevlezli. Proto se ho rozhodli prodat,“ řekl Josef Vavřínek, který o vůz pečuje už třetím rokem. „Jsem moc rád, že ho mám,“ dodal, jako by hovořil o členu rodiny nebo domácím mazlíčkovi.

Kroměřížský sraz veteránů nabídl skutečné skvosty stylově vyladěné do posledního detailu – třeba i s rádiem pro příjemnější cestu. V Rolls Roysu z roku 1928 zase nechyběl servírovací stolek. Jeho oprava zabrala Františkovi Kudelovi dlouhých pět let. 

Vrčení motorů, blýskavý lak - přehlídka veteránů v Kroměříži (zdroj: ČT24)

„Za tu dobu jsem x-krát litoval, že jsem ho koupil. Bylo s tím nesmírně moc práce,“ přiznal s úsměvem. Dnes by ho však nevyměnil za nic na světě. Podobně to cítí i další milovníci veteránů.

„Je to prostě rodina. Něco, o co pečují každý den, na co se chodí dívat do garáží,“ uvedl předseda kroměřížského Veterán klubu Vratislav Krejčíř.

Radost pohledět

Pro radost okolí ale historické vozy dnes v garáži nezůstaly. V centru města jich byla asi stovka. Před polednem se společně vydaly na spanilou jízdu Kroměříží a návštěvníkům i náhodným kolemjdoucím se při pohledu na silnici tajil dech. „Je to nádhera, když se vozidlo někdo snaží s takovou láskou zachovat,“ řekl jeden z nich. „Jsou naprosto úžasné, jsem z toho úplně dojatý,“ dodal další.

Milovníků veteránů přibývá. Jen kroměřížský klub už má přes 80 členů. Pyšní majitelé naleštěných krasavců ale vzkazují, je to radost a nádhera, ale také čas a peníze.