Liberec ve výborném utkání porazil Duklu 3:2, Baník má první bod

Liberec/Ostrava - Český fotbalový mistr si napravil dojem z nepovedeného utkání v Kluži. V atraktivním utkání pod Ještědem i přes absenci největších opor Nezmara se Štajnerem zvítězil nad Duklou Praha 3:2. Nejvíce zářil útočník Slovanu Josef Šural, který vstřelil všechny tři branky Slovanu, a zařídil tak jeho výhru.

Fotbalistům Slovanu, kteří nastoupili se čtyřmi změnami v základu oproti zápasu s Kluží, cestu za vítězstvím komplikoval kompaktně hrající tým Dukly. Ten dokonce dvakrát vedl. Nejdříve se po zápase proti Spartě znovu prosadil gólem Pavel Hašek, a Liberec tak šel po poločase do kabin za skóre 0:1.

Téměř bezprostředně po změně stran sice vyrovnal Josef Šural, vzápětí ale z přímého kopu vstřelil naprosto výstavní branku Petr Malý. Míč ze zhruba 25 metrů zakroutil do šibenice a nedal brankáři Bičíkovi žádnou šanci.

Zběsilý, ale velmi pohledný druhý poločas provázelo hodně vyostřených zákroků. Do kabiny mohl jít již Gedeon po ošklivém zákroku na jednoho z domácích hráčů, sprch se však předběžně „dočkal“ až střelec gólu Malý v 85. minutě.

To už ale Dukla prohrávala 2:3 po dalších dvou brankách Šurala, který na hřišti působil s velkou jistotou. Po velkém tlaku Liberce, který jen díky vynikajícímu Radovi v bráně Dukly nedokázal skórovat dříve, se tak nakonec severočeští fotbalisté dočkali vítězného gólu v 80. minutě.

Trenér Liberce Šilhavý po zápasu:

„Vzhledem k tomu, jaké nás postihly zdravotní problémy, jsem rád, že do toho hodně úspěšně vstoupili noví hráči. Například Morozenko výborně nahradil střídajícího Bosančiče. Toho píchlo ve svalu a zatím nevím, jak to s ním bude ve středu v odvetě Ligy mistrů s Kluží.“

Dejvický tým sice mohl ještě v závěru srovnat třetí střelou na bránu - Pražané byli mimořádně efektivní v brejkových situacích, přestože byli většinu druhého poločasu zataženi na vlastní polovině - nicméně z pěti metrů nedokázali překonat libereckou obranu.

„První poločas se nám vydařil, vedli jsme a Liberec jsme téměř k ničemu nepustili. Po přestávce ale domácí dokázali vystupňovat tempo, dávali góly a my jsme se navíc zbytečně dostali do deseti hráčů. I v deseti jsme měli šanci, bohužel Pospěch ji neproměnil. Myslím, že jsme nepředvedli špatný výkon, ale jsem zklamaný,“ povzdechl si po zápasu trenér Dukly Luboš Kozel.

Autor tří gólů Josef Šural byl sice za hattrick rád, nicméně si posteskl kvůli počtu zraněných hráčů. „Asi si to vybíráme za minulou sezonu, kterou jsme skoro celou odehráli ve třinácti lidech a žádné dlouhodobější zranění nás nepostihlo. Musíme se s tím vyrovnat, někteří noví hráči ukázali, že na to mají,“ mínil bývalý hráč Brna.

Zápas Baník - Slavia
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Ostrava získala v domácí premiéře první bod v sezoně

V gólovém rautu 2. kola Gambrinus ligy pokračoval i Baník se Slavií. V žádném zápasu zatím nepadlo méně než čtyři góly a tento počet si oba týmy rozdělily při remíze 2:2. Po gólech Davora Kukece a Vladana Milosavljeva měli k vítězství blíže domácí, ale jedenáct minut před koncem se o dělbu bodů postaral Milan Nitrianský.

Baníku těsně před domácí premiérou vypadli ze sestavy zraněný Lukeš s nemocným Kaprálikem a v úvodní čtvrthodině se týmy spíše seznamovaly s nástrahami zrenovovaného trávníku, na kterém se oproti původním plánům hrálo s měsíčním předstihem.

Trenér Slavie Rada po zápasu:

„Vydolovali jsme remízu, která je asi zasloužená. Mrzí mě ale, že jsme v obou zápasech dostali laciné góly, s mladým mužstvem musíme mít trpělivost.“

Již první vážnější situace pak skončila gólem. Kisel se nejprve po Juharově centru ukopl, ale opravný pokus mu vyšel už na výbornou a jeho střela levačkou si našla cestu k levé tyči. Ostrava však zareagovala bezprostředně, když si nejlepší hráč Baníku Kukec došel pro faul, který poté sám ze situace po přímém kopu potrestal.

Po změně stran poslal Ostravu do vedení v 59. minutě Milosavljev, když jeho pokus se štěstím doputoval za brankovou čáru. Náskok Baníku mohl pojistit Vomáčka, ale jeho křížná hlavička se mezi tyče nevešla.

Slavia však i přes větší aktivitu Baníku dokázala vstřelit branku, to když Zmrhal po dalším z trestných kopů hlavou trefil tyč a do skrumáže před brankou znovu vletěl Nitrianský a srovnal. Větší atraktivitu zápasu, který do té doby těžil spíše jen z nebezpečných standardních situací, dodala až poslední desetiminutovka, z ní však již žádný gól nepadl, a to i přes obrovskou šanci Milosavljeva, který zblízka hlavičkoval do tyče.

„Když v takové situaci netrefíme prázdnou branku, nemůžeme vyhrát. Bod není vyloženě špatný, ale mohli jsme z toho vytěžit i více,“ mrzela po zápase trenéra Baníku Látala neproměněná šance. „Začátek nám moc nevyšel. Na té trávě se navíc nedalo moc kombinovat, více se nakopávalo, k čemuž se uchýlil i soupeř. Udělali jsme znovu takové drobné chyby, po kterých jsme inkasovali oba góly,“ povzdechl si Látal.