Regionální rada neoprávněně proplatila 156 milionů korun

Nejvyšší kontrolní úřad vyčítá Regionální radě Moravskoslezsko nedostatečnou kontrolu projektů, která vedla k neoprávněnému proplácení dotací.

Například Frýdek-Místek dostal na opravy ulice 8. pěšího pluku zhruba 90 milionů. Teď zjistil, že veřejná zakázka na tento projekt měla chyby.Magistrát Frýdku-Místku však se závěrem Nejvyššího kontrolního úřadu nesouhlasí. K dispozici má znalecké posudky a opírá se i o rozhodnutí soudu, které městu dává za pravdu. 

Nejvíce nedostatků našli kontroloři v projektu sportovního areálu Frýdecká v Českém Těšíně. U dvou veřejných zakázek zjistili, že neproběhly v souladu se zákonem. I tady se město hájí. Regionální rada ale možné chyby připouští. I když podle ní neměly na projekt jakýkoli vliv. A rozhodnutí nechává na stanovisku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V Českém Těšíně se však objevily i jiné nedostatky. Například o 90 metrů kratší plot a o 320 metrů čtverečních menší parkoviště než schválený projekt sliboval.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Regionální rada se závěry NKÚ nesouhlasí a dala je prověřit Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud bude neúspěšná, městům hrozí, že budou muset část peněz vracet.