Ostravský dům umění představuje krajinu od Mařáka po Kupku

Ostrava - Nová výstava v ostravském Domě umění představuje krajiny slavných malířů. Do souboru s názvem napříč krajinu zařadili kurátoři díla Julia Mařáka, Antonína Chittussiho, Emila Filly, Františka Kupky nebo Jana Zrzavého. Výstava sedmdesáti obrazů ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě zachycuje proměny v zobrazování krajiny i civilizační změny, se kterými se krajina musela vyrovnávat.

Návštěvníci mohou porovat, jak se krajinomabla vyvíjila. V devatenáctém století se práce krajinářů řídila jinými pravidly než dnes.

„Nechodilo se třeba vůbec do plenéru, všechno se malovalo v ateliéru podle modelů a předloh,“ uvádí kurátorka výstava Gabriela Pelikánová.

Později už malíři do krajiny vyráželi se štaflemi, štětci a plátny. A své dojmy zachycovali například z cest po světě.

„Myslím, si, že každý malíř byl měl krajinářství nějakým způsobem ovládat. Dříve nebo později se k tomu dostane skoro každý,“ míní Pelikánová.

Výstava představuje nejen krajiny během denních či ročních dob, ale také duševní krajinu, v níž se odráží nálada jejího autora.

„Na výstavě můžete vidět, že i Kupka, což by čekal málokdo, měl období realismu, kdy se zabýval touto tématikou. Není to ale krajina v pravém slova smyslu, je to spíše intimnější záležitost, kdy vidíte figuru pohlcenou krajinou a nějakým způsobem s ní zpívající,“ vysvětluej Pelikánová.

Krajina patří i k tvorbě Jana Zrzavého. Tři obrazy přibližují jeho vztah k Bretani, kde nějakou dobu žil. Zachycuje také Ostravu.

„Ostravu si zamiloval ne jako město, ale spíš periferii a tu velmi rád maloval. Řekl, že Bretaň a Ostrava jsou mu něčím podobným blízké a jsou pro něho důležité,“ říká kurátorka.

Tvorba Jana Zrzavého je pro návštěvníky malou ochutnávkou k velké výstavě, kterou Galerie výtvarného umění v Ostravě chytá na podzim. Výstava napříč krajinou bude v Domě umění k vidění do šestnáctého září.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)