Skromná kapucínská kaple nabídne obřady až desetkrát levněji

Újezd u Brna - Zbrusu novou kapucínskou kapli má město Újezd u Brna. Unikátní pietní místo si nechalo z vlastních prostředků postavit samo město. Místním lidem bude nabízet pohodlnější a výrazně levnější poslední rozloučení s jejich blízkými. Prostá kaple bude sloužit jak nevěřícím, tak vyznavačům všech náboženství.

Zvuk modliteb se dnes poprvé nesl akusticky dokonalými prostorami modelu kapucínského kostela. Zatím jen na zkoušku. I ta ale dopadla na výbornou. „Vidíte, že ten zvuk se velice krásně nese,“ chválil si starosta Újezdu u Brna Jan Hradil (nez.). „Důvodem, proč jsme tuto stavbu udělali, je, že se tady můžou potkávat kterákoli náboženství,“ dodal starosta. V interiéru kaple totiž nejsou žádné náboženské symboly. Jen z leteckého pohledu stavba připomíná kříž. 

Vedle katafalku bude stát pouze bronzové sousoší piety. Zatím čeká v prostorách radnice na mohutný podstavec. Což je možná dobře. Kaple totiž ještě ani není otevřená, a už si na ni dvakrát posvítili zloději. Ukradli měděné okapy a svody. Malé dvojče piety, které zdobí vchod do jinak typicky jednoduchého kapucínského svatostánku bez věže, lupičům odolalo.

O kapli hovoří starosta Újezdu Jan Hradil (nez.) (zdroj: ČT24)

I přes svoji prostotu je kaple moderně vybavena, třeba speciálními střešními okny. „Jelikož okna jsou ve velké výšce, jsou elektrická. Otvírají se na dálkové ovládání a mají dešťová čidla – když začne pršet, tak se sama zavřou,“ vysvětlila Hana Šemberová, která stavbě dělala technický dozor.

Dnes už jsou ukradené okapy opravené, kvalitu stavby za 7 milionů korun tak mohla zkontrolovat kolaudační komise. A poprvé se do kaple podívali i místní. „Do Brna je to dost daleko, stojí to dost peněz, když chcete kremaci. Když se jde z kostela, tak my staří už sem sotva dojdeme. A tak jsme rádi, že je to tady,“ pochvalovala si rodačka z Újezdu u Brna Jaroslava Mácová. Její slova potvrzuje i starosta. „Je to i ze sociálních důvodů, protože obřady tady budou pouze tak drahé, jaké budou náklady. Tedy proud a úklid, bude to až desetkrát lacinější než jinde,“ vysvětlil starosta Jan Hradil (nez.). Obřad až pro osmdesát smutečních hostů vyjde v Újezdu na tisíc korun.