Připlatit si za lepšího lékaře lidé na Moravě zatím nechtějí

Jižní Morava – Nová nadstandardní možnost pro pacienty vybrat si za příplatek konkrétního lékaře platí už dva měsíce. Za primáře nebo přednostu mohou podle metodického pokynu Ministerstva zdravotnictví nemocní připlácet nejvýš 15 tisíc, za ostatní doktory maximálně 5 tisíc korun. Podrobnosti záleží na nemocnicích. Právě u nich se ale novinka neujala. A zájem, jak se zdá, nemají ani sami pacienti.

Na jižní Moravě zatím možnost připlatit si za konkrétního operatéra zavedla jen Fakultní nemocnice v Bohunicích. „Ceník jsme zveřejnili na začátku srpna. Ještě od pacientů nemáme žádnou výrazně pozitivní odezvu, ale tuto službu nabízíme zatím jen několik dnů, takže uvidíme,“ řekla mluvčí bohunické nemocnice Anna Mrázová. Možnost zvolit si lékaře však pro pacienty neznamená, že budou mít poslední slovo. „Pacient si vybírá konkrétního lékaře, nicméně odbornou stránku věci musí vždy posoudit vedení dané kliniky,“ dodala Mrázová. 

Ceník připravují také v kyjovské nemocnici. „Musím ale říct, že zájem pacientů byl zatím nulový,“ potvrdil ředitel Nemocnice Kyjov Petr Svoboda. Ceník bude obsahovat položky od 5 do 10 tisíc. „Je to ale nedomyšlené. Když peníze rozdělíte mezi všechen personál na sále nebo je i jenom zdaníte, na lékaře zbude tak málo, že ho to ani nebude motivovat,“ řekl Svoboda. 

Ostatní zařízení stále vyčkávají nebo zavedení služby vůbec neplánují. Jde hlavně o malé nemocnice, které nemají dost lékařů, aby mohly některé z nich vyčlenit pouze k placeným úkonům. 

O nadstandardu mluví ředitel nemocnice Kyjov Petr Svoboda (zdroj: ČT24)

Službu zavedeme, až bude poptávka 

Hlavním argumentem, proč nadstandard ještě nezavedli, je podle vedení nemocnic nezájem ze strany pacientů. Například Fakultní nemocnice u svaté Anny provádí už téměř půl roku průzkum mezi pacienty na jednotlivých klinikách. Zájem o službu prý není. „Pacienti na tom zřejmě nejsou tak dobře ekonomicky. A také ctí odbornost našich lékařů a nemají problém s tím, že jsou odoperováni vybraným odborníkem,“ vysvětlila mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Šárka Urbánková. 

Podle odborníků je ale nutné, aby nemocnice pacientům tuto možnost včetně všech informací aktivně nabízely. Ministerstvo zdravotnictví při zavádění nadstandardu předpokládalo, že tím omezí úplatky a zařízení bude moci za vybrané peníze zkvalitnit svoje služby. Jihomoravské nemocnice se k ceníkům a priori nestaví zády, pokud se zájem veřejnosti změní, chtějí službu zavést. „Znovu to zhodnotíme na začátku září a uvidíme. Je to jako každá jiná služba – kromě nabídky musí být i poptávka, jinak služba nemá význam,“ uzavřela Urbánková.