Marionety z Divadla loutek Ostrava letos o prázdninách nespí

Ostrava - Marionety Divadla loutek Ostrava mívaly vždycky, tak jako děti, o prázdninách volno. Letos poprvé je to jinak. Výtvarník a scénograf Tomáš Volkmer připravil výstavu, na které se mohou děti s loutkami blíže seznámit.

Výstavou Léto s pimprlaty provázejí herci z Divadla loutek nebo studenti divadelních oborů. Nejprve dětem něco zahrají a pak je nechají, ať si kašpárky, rytíře nebo princezny zkusí také samy vést.

„Cílem je, aby se děti seznámily s loutkami, neměly z nich strach a vlastně i viděly, že si s loutkami, které vidí na jevišti, můžou i hrát,“ uvedla Klára Kvasničková, studentka dramaturgie, která aktuálně výstavou provází.

O výstavu, která i s programem zabere asi hodinu, je velký zájem. „Nevím koho to napadlo, ale je to vynikající nápad. Líbí se mi hlavně to, že se mohou děti aktivně zapojit,“ říká Václav Musálek, který přišel do Divadla loutek s vnukem a vnučkou. 

Když se děti dostatečně seznámí s profesionálními loutkami, mohou si samy nějakou vyrobit z papíru.

Interaktivní výstava je v Divadle loutek každé prázdninové pondělí úterý a neděli, vždy několikrát za den. V neděli odpoledne je program rozšířený o pohádkové představení amatérských divadel.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)