Ve Slavkově je dvakrát víc vojáků než vloni. Neodradilo je ani počasí

Slavkov – Narození Napoleona I. Bonaparta poprvé oslavili už před více než dvě stě čtyřiceti lety. Asi tehdy na jeho rodné Korsice netušili, že si ho ještě dnes budou lidé ve Slavkově u Brna připomínat. Narozeniny francouzského císaře a vojevůdce i výročí bitvy u Borodina jsou hlavními tématy letošních Napoleonských dnů ve Slavkově u Brna. Ty potrvají až do nedělního odpoledne.

Ačkoliv ještě v sobotu ráno hlásili ze Slavkova déšť, dopoledne ustal a přítomné vojenské jednotky mohly začít nacvičovat bojové manévry a připravovat se na bitevní ukázku, která byla naplánovaná na třetí hodinu odpoledne. Scénář soubojů, které jsou oba víkendové dny ve Slavkově k vidění, je inspirován bitvou u Borodina. Od té v září uplyne dvě stě let a je považována za největší a nejkrvavější bitvu napoleonských válek. 

I když bylo předem dáno, jak bitva dopadne, Američan Mark Schneider, který se ujal role Napoleona, hýřil před soubojem optimismem. „Mí vojáci jsou připravení na všechny léčky, které na nás Rusové mohli nachystat. Bude to velké vítězství,“ tvrdil Schneider.

Právě připomenutí této francouzsko-ruské bitvy přilákalo podle starosty Slavkova Ivana Charváta (ODS) dvakrát tolik vojáků, než na kolik jsou ve městě zvyklí. „Letos přijelo dvě stě osmdesát až tři sta vojáků, což je dvakrát víc než v minulých letech,“ uvedl Charvát. 

Pro řadu z nich je víkend ve Slavkově poslední příležitostí, kdy mohou zkusit zrekonstruovat události souboje u Moskvy. „Vojáci se sjeli hlavně kvůli blížícímu se výročí bitvy u Borodina, která pro ně hodně znamená. Do Ruska se v září na dvou sté výročí chystá až tři tisíce vojáků a na tři sta tisíc návštěvníků. Napoleonské dny jsou pro řadu jednotek jednou z posledních možností nácviku,“ vysvětlil neobvyklý zájem Charvát.

Bitva u Borodina

Někdy je také nazývána bitvou u Moskvy. Odehrála se 7. září 1812 a trvala pouze jeden den. Stanulo proti sobě francouzské vojsko pod vedením Napoleona a ruské vojsko pod vedením generála Kutuzova. Jednodenní bitvy, která je považována za největší a nejkrvavější v napoleonských válkách, se zúčastnilo na čtvrt milionu vojáků. Podle historiků skončil souboj nerozhodně. Kutuzov ovšem nechal Napoleonovo vojsko vyhladovět a ten se musel s mnohem menším počtem mužů vrátit zpět do Francie.

Už v pátek rozložili vojáci v zámeckém parku ve Slavkově své ležení. Někteří do města přišli pěšky z patnáct kilometrů vzdálené mohyly Míru. Chtěli si tak připomenou pochody, které museli členové armády počátkem devatenáctého století absolvovat. „Chceme si vyzkoušet život tehdejších vojáků. Zatím se nám jde krásně. V každé vsi nás vítají,“ tvrdil v pátek prezident Středoevropské napoleonské společnosti Jakub Samek. 

Na slavkovském zámku připravili pro Napoleonské dny speciální program. „Prohlídka je upravená. Není tolik zaměřená na jednotlivé místnosti a jejich vybavení, ale máme nachystané herce v dobových kostýmech, kteří sehrají několik scének. Tento víkend se snažíme ukázat, jak asi mohl Napoleon slavit narozeniny,“ uvedla Jana Slouková ze slavkovského zámku. Zájemci si zároveň mohou prohlédnout i výstavu tematických grafik zaměřených na bitvu u Borodina. 

Napoleonské dny

Sobota 11. 8. 

10:00 - 11:30 - výcvik a manévry v zámeckém parku

15:00 - 16:00 - bitevní ukázka

20:45 - 21:15 - přehlídka, slavnostní dělostřelba 

21:15 - slavnostní ohňostroj

9:00 - 17:00 - prohlídky zámku

9:00 - 18:00 - řemeslný jarmark

Neděle 12. 8. 

9:30 - 10:30 - výcvik a manévry v zámeckém parku

10:30 - 11:30 - bitevní ukázka

Už během soboty navštívilo akci více než deset tisíc lidí. Oproti loňsku tak počet návštěvníků narostl o jednu pětinu. Neodradilo je ani nevyzpytatelné počasí. „Počasí nám sice příliš nepřálo, občas mírně sprchlo, přesto dorazily zástupy lidí,“ řekl ředitel slavkovského muzea Aleš Šilhánek.

Plánovat začíná vedení města i rok dopředu

Místní obyvatelé jsou podle Charváta na davy návštěvníků zvyklí. „Není to pro ně nic zvláštního, protože se zde koná řada akcí po celý rok. Mnoho z nich se navíc chodí pravidelně na bitvu i jarmark dívat,“ podotkl Charvát.

Život ve městě navíc nemusel být výrazně omezen, protože se hlavní program koná v zámeckém parku. „Situace je pro nás jednodušší, protože se jedná o uzavřený prostor. Policie pouze dohlíží na plynulou dopravu a parkování,“ řekl Charvát.

Starosta dodává, že letní akce je na plánování a organizaci snazší než bitva u Slavkova, která se koná vždy na počátku prosince. Přesto musí Napoleonské dny plánovat už téměř rok předem. „Je to hodně práce a příprav. Začínáme s plánováním devět až deset měsíců předem. Na konci roku máme základní představu o programu i rozpočtu,“ popsal Charvát.

Na jaře pak vedení města dopilovává náplň srpnového víkendu. Dlouhé plánování je podle starosty nutné zejména kvůli finanční nákladnosti celé akce. „Sami nejsme schopni Napoleonské dny zaplatit. Musíme tedy žádat o dotace,“ uvedl Charvát. Podle něj závisí město i celá akce zejména na podpoře Jihomoravského kraje. Ten v minulém roce věnoval na událost milion korun. Letos už to bylo o půl milionu korun méně.

Ačkoliv je zorganizování letní i zimní připomínkové akce náročné, podle Charváta to za námahu stojí. „Je to velká prezentace pro město. Každoročně to do Slavkova přiláká hodně turistů,“ dodal Charvát.