Vrcholí soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko

Ostrava - Moravskoslezský kraj chce přilákat turisty nově na chutné a zajímavé jídlo. Vyhlásil proto gastronomickou soutěž  Jak šmakuje Moravskoslezsko. Lidé zasílají recepty na místní speciality s tím, že všechny ingredience musí pocházet z tohoto regionu.

Jídlo a pití - každodenní činnost nezávislá na počasí. A právě na to Moravskoslezský kraj vsadil. „Každý nabízí hrady, zámky a přírodu a nás napadlo, že bychom mohli nabídnout i něco na uspokojení těch chuťových buněk,“ říká náměstek hejtmana MS kraje Jiří Vzientek. A tak se zrodila kulinářská soutěž Jak šmakuje Moravskoslezsko. Lidé do ní posílají zapomenuté krajové recepty svých babiček. „Spousta lidí zapomíná, jak se tady dřív stravovalo, Tady nebylo nic, že by člověk vyhazoval nějakou korunu, takže to jídlo je jednoduché, levné a snadné pro všechny,“ tvrdí šéfkuchař Pavel Čadil.

„V letošním roce jsme na krajském úřadě obdrželi 83 receptů. Je to skoro o 20 receptů více, než bylo v prvním ročníku,“ prozradila tisková mluvčí MS kraje Šárka Vlčková.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Přihlášené recepty hodnotí porota složená z českých i zahraničních expertů na gastronomii. Má devět členů. Porota vybrala devět nejlepších jídel a ty teď ochutnávají ostatní. Recepty pak skončí v kuchařce, jednu už kraj vydal loni. „Jsou to především zabijačky, jehněčí masa, která se zpátky vrací a samozřejmě zvěřina, té máme v MS kraji plné obory,“ tvrdí gastroexpert Mirek Horák. Moravskoslezské recepty už také objíždějí Evropu. „V Drážďanech, ve Vídni, v Katovicích i v Bratislavě si tyto recepty zařadili do svých jídelních lístků,“ potvrdil Mirek Horák. V kraji bude vítězná jídla připravovat sedmdesát restaurací napříč regionem.