Páchnoucí náhon v Prostějově město odbahní až za rok

Prostějov - Lidé v Prostějově si stěžují na páchnoucí mlýnský náhon. Potok byl letos nebývale cítit hlavně v období sucha. Teklo v něm málo vody a na dně se drželo bahno. Magistrát z potoka zatím alespoň nechal odstranit odpadky. Odbahnění ale plánuje na příští rok. Úprava bude stát až půl milionu korun.

Měří asi osm kilometrů, protéká Kolářovými sady, za kterými mizí pod zem a teče přímo pod Prostějovem – několik desítek let starý mlýnský náhon. Letos se obyvatelům města připomněl poněkud netradičně: pronikavým zápachem. Na magistrátu se začaly kupit stížnosti. „Bohužel ta horka byla příliš velká a ty usazeniny, které se tvoří na dně, silně zapáchaly,“ potvrdila náměstkyně primátora Prostějova Ivana Hemerková. Kvůli letošním suchům se totiž voda téměř nehne a co se na dně usadí, to tam i zůstane. Nedaleká plumlovská přehrada navíc nemá náhon čím zásobovat – opravuje se. Město proto v posledních týdnech alespoň vyčistilo náhon od odpadků. Ve vodě našli třeba i kolo nebo nákupní vozík. Zapáchající bahno ale v náhonu zůstává, na některých místech dosahuje výšky až půl metru. „Ideální by byla rekonstrukce, revitalizace, žádali jsme, ale protože je to uměle vytvořená záležitost, tak na to zatím vypsaný žádný dotační program není,“ uvedla Ivana Hemerková.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

S půlmilionovou investicí do odbahnění město proto počítá až na příští rok. V zakaleném Mlýnském náhoně se daří i potkanům. Jsou jich tu desítky, možná i stovky. Frekvenci deratizace, kterou dosud magistrát prováděl jednou za rok, proto po dnešním zhodnocení situace rovnou zčtyřnásobí.