Ministerstvo dopravy plánuje změny na silnicích

Frýdek-Místek - Ministerstvo dopravy plánuje přeznačení hlavních silnic. Zatímco na některých úsecích komunikací prvních tříd se mohou řidiči dočkat zrychlení z 90 na 110 kilometrů v hodině, na stávajících rychlostních silnicích by naopak měly o 20 kilometrů zpomalit. Týká se to hlavně tras z Frýdku-Místku. Kraj a dopravní odborníci s tím nesouhlasí, ministerstvo připouští, že někde stotřicítku ponechá.

Stavba rychlostní silnice mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem. Otevírat by se mělo na konci roku. Rychlostí 130 kilometrů v hodině by se ale řidiči mohli svézt jen pár týdnů nebo měsíců. Ministerstvo dopravy chce v příštím roce snížit rychlost na silnicích pro motorová vozidla o 20 kilometrů v hodině. Stejně tak by mohly dopadnout i další výpadovky z Frýdku-Místku na Ostravu a Český Těšín. Pro řidiče ztráta v řádu desítek sekund, kraj s tím ale nesouhlasí. „Já pevně věřím, že tyto záměry budou revokovány a zůstane na těchto rychlostních komunikacích povolena rychlost 130, neboť takto byly konstrukčně i stavěny,“ řekl náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. Ministerstvo po připomínkách původně oznámené plány mírní. „V úsecích, kde to bude možné a které budou bezpečnostně vyhovovat podmínkám, tak tam bude zachována rychlost 130 kilometrů v hodině,“ slíbil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Část stávajících rychlostních silnic chce ministerstvo přesunout do kategorie dálnic. Na severu Moravy se to týká silnice R35 z Lipníku nad Bečvou kolem Olomouce do Mohelnice. Rychlost se tam nezmění. Více sešlápnout plyn by ale mohli řidiči na 7 úsecích silnic 1. třídy, které by měly nově získat statut silnic pro motorová vozidla.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Stodesítkou by se mohlo jezdit například i mezi Novým Jičínem a Příborem. Vozovka je tady ale oproti jiným rychlostním silnicím mnohem užší a protijedoucí auta oddělují pouze tenká lanová svodidla. „Dopravní nehody tam zůstávají, ale dá se říct, že tam došlo ke snížení následků. Ovšem zvýšení na 110 kilometrů nás může nastartovat právě ke zvyšujícímu se počtu dopravních nehod,“ varuje koordinátor BESIP pro MS kraj Pavel Rakus.

„My budeme provádět jednotlivé bezpečnostní audity u jednotlivých úseků nebo konkrétních silnic a na základě toho výsledku zjistíme, jestli bude možné tu rychlost tam zvýšit nebo snížit,“ reagoval mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Ministerstvo dopravy upozorňuje, že jde pouze o návrh. Zatím ještě ani není jasné, zda budou řidiči na nově označené silnice pro motorová vozidla moct vyjet bez dálniční známky.