AVÍZO: Hradozámecká noc na zámku Mníšku pod Brdy

Hradozámecká noc na zámku Mníšku pod Brdy nabídne 1. září jedinečnou atmosféru a novou zábavu pro každého. Od 16.00 hodin detektivní výpravu za českými pohádkami pro děti, vystřídá od 19.30 vyprávění pro dospělé o láskách a neláskách mníšeckých pánů a paniček. Program doplní hudební vystoupení skupin Balzám a Villanella, promítání filmů, ochutnávka vín, vystoupení skupiny historického šermu Alotrium a výtvarný ateliér, kde si můžete vyrobit třeba hradozámecké strašidlo nebo namalovat hrnek.

Rodiny s dětmi čeká program plný dobrodružství. Místy až detektivní výprava za českými pohádkami nabídne zábavu i napětí. „Prohlídkou vás provede pohádková postava čerta, ale cestou narazíte i na anděla nebo bílou paní. V každé komnatě jsou ukryty indicie a nápověda, vždy k jedné české pohádce, podle které děti hádají, o kterou pohádku jde,“ popisuje program zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská.

Úspěšní hledači pohádek získají něco málo z mníšeckého zámeckého pokladu. Nikdo by neměl odejít s prázdnou.

Dospělí jsou zváni na prohlídku s názvem Lásky a nelásky mníšeckých pánů a paniček. „Mohu prozradit, že se budeme věnovat zálibám mníšeckého panstva, ale pozastavíme se i u toho, co neměli rádi nebo v čem chybovali.“ Tento typ prohlídky můžete navštívit pouze o Hradozámecké noci. 

Připraven je šerm pro děti, který se ponese také v duchu pohádek. Děti si samy mohou vyrobit některý z výrobků ve výtvarném ateliéru. Zámecké strašidýlko, čertíka, bílou paní, vymalovat hrneček nebo odlitek zámku a další zajímavé předměty, které zvládne každý. K tanci a poslechu zahraje kapela Balzám, renesanční skladby si poslechněte v podání souboru Villanella. Ochutnáme víno, budeme promítat filmy a na závěr vás čeká v zámecké zahradě ohňostroj.

Letošní Hradozámecká noc má navzázat na tu loňskou, velmi úspěšnou.

Program Hradozámecké noci v Mníšku pod Brdy

16.00 - Hurá za pohádkou a pokladem! Pohádkové putování za pokladem zámeckými komnatami. Pro rodiny s dětmi od 3-9 let.

19.30 - 00.00 Lásky a nelásky mníšeckých pánů a paniček - večerní prohlídky netradičně, pro starší děti a dospělé návštěvníky

16.00 – 20.00 – výtvarná tvoření s tetou Květou, vyrob si hradozámecké strašidlo, čerta Brdíka, hrneček nebo odlitek zámku Mníšku
16.00, 17.00, 18.00 – zábavné šermování pro děti se skupinou historického šermu Alotrium

16.00 – 18.00 – renesanční skladby zahraje soubor Villanella

18.00 – 20.00 - promítání filmů a pohádek na nádvoří zámku
16.00 - 20.00 - ochutnávka vín
20.00 - 23.30 - k tanci a poslechu hraje kapela Balzám
23.30 - ohňostroj v zámecké zahradě

Jana Digrinová, kastelánka