Taková byla totalita a její propaganda, připomíná výstava v Havířově

Havířov - Ideologickou propagandu jako nástroj manipulace s davy přibližuje výstava v Muzeu Těšínska v Životicích u Havířova. Jmenuje se Duch a pěst, práci čest! Zaměřuje se na nacistický a komunistický režim a návštěvníkům chce prostřednictvím plakátů a tiskovin ukázat, jak si strana získávala většinu na svou stranu.

Propaganda, to je soustavné přesvědčování a nátlak prostupující každodenní život člověka.

Propaganda je mocným nástrojem všech totalitních režimů, spočívá v manipulaci s míněním veřejnosti a přesvědčováním o správnosti dané ideologie.

„Nástup jakéhokoliv totalitního režimu musí splňovat určité podmínky, je to vlastně symbióza nejrůznějších faktorů. Je to otázka politická, hospodářská a společensky psychologická,“ vysvětluje sociolog Jiří Siostrzonek.

Autorka výstavy Pavla Karbanová představuje oba totalitní režimy – nacismus a komunismus vedle sebe. Oběma nahrávala doba samotná, ale také osoba vůdce, který dokázal strhnout davy. Autorka se tak snaží zdokumentovat, že i přesto, že jejich ideologie stály ostře proti sobě, používaly podobné prostředky propagandy.

Průvodkyně Muzea Těšínska Olga Szarowská zdůrazňuje, že oba režimy se zaměřily na mladou generaci, která je nejsnáze ovlivnitelná.

Jak se to odrazilo v umění? Podle sociologa Siostrzonka se oba režimy projevovaly stejně. „Žádné experimenty, žádná abstrakce, silná osobnost naladěná pozitivně, stejné použití filmu,“ říká sociolog.

Návštěvníci výstavy uvidí kromě plakátů a letáků také například tiskoviny, které museli lidé povinně odebírat.

Výstava Duch a pěst, práci čest! bude v Muzeu Těšínska v Životicích k vidění až do července příštího roku.