Občanští demokraté chtějí vzdělanější, podnikavější a čistější Moravskoslezský kraj

Ostrava - Padesát tři dní zbývá do otevření volebních místností, ve kterých se rozhodne o novém složení krajských zastupitelstev. Politické strany startují svou kampaň. První v  Moravskoslezském kraji dnes začala Občanská demokratická strana. Do voleb ji povede současný ředitel Regionálního operačního programu Moravskoslezsko David Sventek.

Vzdělanější, podnikavější a čistější Moravskoslezský kraj – to je cíl Občanských demokratů, pokud uspějí v říjnových krajských volbách. A prosadit tak chtějí konečně i stavbu nové vědecké knihovny. „To, co dneska potřebujeme, je přístup k těm znalostním databázím, které jsou ve světě a vytvořit takzvaný znalostní hub, aby lidé z našeho kraje měli k tomuto přístup, abychom toto podnikatelům a akademikům umožnili,“ vyjádřil se David Sventek.

Dál chtějí podporovat dotace na kotle, i když už jen formou úvěrů. Hromadná doprava by pak měla místo fosilních paliv využívat elektřinu. ODS chce také zlepšit podmínky pro podnikatele, aby vzdělaní mladí lidé kraj neopouštěli. „To že za poslední tři roky odešlo z kraje 17 tisíc lidí, je podle mě velmi špatná zpráva pro kraj,“ myslí si Sventek.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Náš cíl je jednoduchý - vyhrát volby, vrátit se do vedení MS kraje a znovu vést kraj k rozvoji, protože poslední čtyři roky byly podle našeho názoru čtyři roky úpadku a stagnace,“ nešetří kritikou předseda Regionálního sdružení strany v MS kraji Zbyněk Stanjura. Občanští demokraté by po volbách nejraději sestavili středopravicovou koalici s KDU-ČSL a TOP 09, naopak vylučují spolupráci s KSČM. Do voleb investuje krajská organizace ODS 5 milionů korun, další výdaje jako pouliční reklama a billboardy platí pražská centrála. Ve volbách v Moravskoslezském kraji před čtyřmi lety získala ODS 24,9 procent hlasů a získala 18 mandátů z pětašedesáti.