Chovatel vypustil do přírody šest tetřevů hlušců

Jablunkov - Celkem šest tetřevů hlušců dnes vypustil jejich chovatel do volné přírody v Bahenci u Jablunkova. Naposledy se tak stalo před pěti lety. Dohromady jich v Beskydech žije jen pár desítek. Sledovat je teď budou pracovníci Lesů ČR pomocí vysílaček, které mají tetřevi upevněné kolem krku.

O šest extrémně ohrožených tetřevů hlušců více se ode dneška pohybuje v Moravskoslezských Beskydech. Čtrnáctiměsíční ptáky vypustil jejich chovatel František Martynek. Pro jejich velmi nákladný a časově náročný chov se rozhodl z vlastní vůle a z vlastních peněz. „Mám rád přírodu a chci se podílet na obnově populace v Beskydech, takže asi na základě toho jsem se rozhodl, že toho teřteva budu chovat a pokoušet se, aby ta populace se u nás udržela,“ řekl chovatel Stanislav Martynek. Tetřevi se v přírodě dožívají maximálně šesti let. Často ale zahynou mnohem dříve. Ve volné přírodě totiž mají velké množství nepřátel. „Je to kuna, liška, ale může to být i jestřáb, výr, možná další predátoři, je také ohrožen řadou nemocí a samozřejmě přicházejí i zranění, která, když zůstane bez pomoci, ten tetřev samozřejmě nemůže přežít,“ upřesnil pracovník řediteltví Lesů ČR Hradec Králové Petr Zvolánek.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Podle chovatele se tetřevi budou ještě pár dní po vypuštění zdržovat v blízkosti voliéry. I pak nejčastěji zůstávají do pěti kilometrů od místa, kde vyrůstali. Mohou se ale výjiměčně vzdálit až padesát kilometrů. Čtyři tetřeví kohouti na sobě mají speciální vysílačku. „Můžou objasnit, co se s nimi po tom vypuštění děje, jaké je procento přežití, ale například i jaký biotop preferují a v případě, že dojde k jejich úmrtí, tak také pomůžou analyzovat příčiny toho úmrtí,“ dodal Petr Zvolánek. V Beskydech by se dal počet těchto ohrožených ptáků spočítat na pár desítek. V celé republice jich pak žije okolo tří set, z toho nejvíce na Šumavě.