Zbraní v Česku přibývá, lidé berou střelbu jako relaxaci

Brno – V Česku je registrováno tři čtvrtě milionu legálně držených zbraní a každý rok jich přibývají další tisíce. I když získat zbrojní průkaz není jednoduché, jen jihomoravští policisté jich letos vydali už 300. Mění se taky přístup Čechů ke zbraním, střelba se pro čím dál víc lidí stává relaxací.

„V Jihomoravském kraji registrujeme asi 80 tisíc zbraní, z toho 50 tisíc jsou zbraně lovecké nebo sportovní,“ potvrdil policejní mluvčí Bohumil Malášek. Tento počet řadí jižní Moravu na třetí místo v počtu legálně držených zbraní, hned za Prahu a Středočeský kraj. V celé republice policisté evidují 738 846 střelných zbraní.

Neroste jen počet zbraní samotných, ale i lidí, kteří je mohou a chtějí používat. „Letos už jsme vydali 300 nových zbrojních průkazů, dalších 5 tisíc propadlých průkazů jsme vyměnili,“ upřesnil Malášek. Jeho slova potvrzuje i majitel brněnské střelnice Zdeněk Maláník. „Chodí se sem často odreagovat lidé, kteří tvrdě pracují, hlavně duševně. Třeba právníci, lékaři, učitelé. Ženy chodí rok od roku více, střelba se pro ně stává normálním zážitkovým koníčkem,“ řekl Maláník.

Hovoří majitel brněnské střelnice Zdeněk Maláník (zdroj: ČT24)

I přes rostoucí počet zbraní i zbrojních průkazů není Česká republika pro milovníky střelby zemí zaslíbenou. Právě naopak. Tuzemské zákony patří mezi nejpřísnější na světě. „Je to rarita. Jenom dvě země na světě mají zkoušku na zbrojní průkaz, a to je Česká a Slovenská republika. Z těchto dvou zemí my máme tu zkoušku suverénně nejtěžší,“ vysvětlil Maláník.

Zbrojní průkaz opravňuje svého držitele k získávání, vlastnictví a držení zbraně nebo střeliva, má ovšem svá omezení. Zbrojní průkazy se dělí do pěti skupin podle účelu na průkazy ke sběratelským, sportovním či loveckým účelům, k provádění pyrotechnického průzkumu, k výkonu zaměstnání a k ochraně života, zdraví nebo majetku. Zbrojní průkaz může získat bezúhonný člověk, který plní věkovou hranici 18, respektive 21 let (podle typu průkazu). Věkovou výjimku tvoří zbraně pro sportovní střelbu, které lze získat už od 15 let. Nutný je i lékařský posudek o zdravotní způsobilosti, odbornou způsobilost prokazuje žadatel během zkoušky před zkušebním komisařem.

Doba platnosti zbrojního průkazu je 5 let. Pro cestování se zbraní po Evropské unii se vydává evropský zbrojní pas.

Žadatel o průkaz se musí naučit 462 otázek z oblasti práva, konstrukce zbraně a zdravovědy, navíc musí předvést manipulaci se zbraněmi a střelbu před zkušebním komisařem. „Toto nemá nikdo na světě, jenom my. Jako jediní máme zbrojní zákon, který nám všichni závidí,“ dodal Maláník. V otázce zavedení tolik diskutovaných psychotestů je ale skeptický. „Kdyby ve světě věděli, že psychotesty k něčemu jsou, tak už je má spousta zemí. Pokusy i byly, ale nakonec to vždycky zrušili, třeba Austrálie. Jediná země na světě, která má ke zkoušce na zbrojní průkaz psychotesty, je Slovensko,“ myslí si Maláník. Zkusit si zastřílet, aniž by musel absolvovat testy a zkoušky na zbrojní průkaz, může každý. Na střelnici k tomu stačí občanka. 

Počty registrovaných zbraní v ČR

Kraj                    Počet

Středočeský kraj 110 561

Hl. město Praha 87 091

Jihomoravský kraj 81 924

Jihočeský kraj 66 374

Plzeňský kraj 56 463

Ústecký kraj 48 017

Moravskoslezský kraj 46 810

kraj Vysočina 41 637

Olomoucký kraj 41 535

Královéhradecký kraj 39 589

Zlínský kraj 39 273

Pardubický kraj 33 159

Liberecký kraj 27 292

Karlovarský kraj 19 121

Zdroj: Policie ČR