Zlínský amatérský astronom objevil unikátní čtyřhvězdu

Zlín - Český amatérský astronom objevil unikátní soustavu hvězd. Svým jednoduchým dalekohledem v domácí observatoři narazil na čtveřici blízkých jasných objektů, které kolem sebe navzájem velmi neobvykle obíhají. Až doteď se takový úkaz podařilo prokázat jen třikrát. Objev čtyřhvězdy se proto dostal i do nejvýznamnějšího mezinárodního astronomického časopisu.

Na jedné ze stovek vlastních fotek noční oblohy našel Pavel Cagaš nápadně poblikávající tečku. Většinou to znamená, že kolem sebe obíhají dvě hvězdy. Na fotografiích ale blikaly záhadněji – jako by se vzájemně obíhaly dvě dvojhvězdy.

Je to teprve čtvrtá proměnná čtyřhvězda, kterou se kdy podařilo najít. Výjimečná je proto, že jednotlivé hvězdy obíhají při pohledu ze Země v jedné rovině a navzájem se tak překrývají. „Dnes máme svět a oběžnou dráhu plnou velkých dalekohledů. Najednou se ukazuje, že i takový amatér, který se tomu velmi pečlivě věnuje, má možnost objevit něco naprosto unikátního,“ říká Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Článek v časopisu Astronomy and Astrophysics o objevu zlínského amatérského astronoma.

„Je někdy až překvapivé, jak z pouhé změny průběhu jasnosti lze určit v případě zákrytové dvojvězdy, jak jsou hvězdy velké, jak daleko obíhají, jak jsou k nám nakloněny a podobně,“ popisuje Cagaš.

Časopis Astronomy and Astrophysics je celosvětově nejvýznamnější časopis v oboru, a je naprosto výjimečné, aby se do něj dostal se svým objevem i amatér. Čtyřhvězdu navíc astronom zachytil na dalekohled s namontovaným digitálním fotoaparátem, který je ryze českým výrobkem.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)