Soutěž školních jídelen nabízí místo kolínek speciality hodné drahých restaurací

Brno - UHO neboli univerzální hnědou omáčku, rozvařený špenát a jiné speciality si řada lidí spojuje se školními léty a obědy v jídelně. Nyní už ale na mnohých místech nabízejí žákům jídla, za která by se nemusely stydět ani vyhlášené restaurace. Obědy ve školních jídelnách se mění, dokázat to má i soutěž o nejlepší školní oběd. Letošní ročník proběhl poslední prázdninový týden a utkalo se v něm deset týmů školních jídelen z celé republiky. Zvítězili kuchaři z Brna.

Na rozdíl od předchozích ročníků se letos v Brně konalo nejen moravské finále, ale i celorepublikové. Z osmasedmdesáti přihlášených se do posledního kola dostalo pouhých deset týmů. Brno bylo zastoupeno rovnou dvěma jídelnami. Vařit přijeli ale například i z Prahy, Zlína či Rožnova pod Radhoštěm. Vítězem se nakonec stal tým ze školní jídelny na náměstí Svornosti v brněnské městské části Žabovřesky.

Vítězné menu

Hráškový krém s bylinkovými krutonky

Losos na restované zelenině, bramborová kaše

Dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky

Od rána kuchaři a kuchařky připravovali recepty z celého světa, ale i netradičně pojatou českou kuchyni. Na talířích se objevil například losos s restovanou zeleninou či lívance s tvarohem. Jednotliví finalisté museli navařit celé obědové menu, tedy polévku, hlavní jídlo a dezert, a cena porce nesměla překročit čtyřiatřicet korun. Jejich rozpočet se tak oproti loňsku zvýšil o šest korun a padesát haléřů. „To, co jsme zatím měli možnost ochutnat, bylo vynikající. Uvařit něco takového za čtyřiatřicet korun si zaslouží obdiv,“ uvedl jeden z porotců, předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal.

Podle soutěžící Libuše Šilové ze Školní jídelny Nádvorní 1 v Brně ale ve skutečnosti musí kuchaři vařit za ještě mnohem nižší ceny. „Jsme zvyklí připravovat jídla v ceně mezi jednadvaceti a sedmadvaceti korunami. Člověk pak musí dobře zvažovat, kde potraviny nakoupí, a musí sledovat různé akční nabídky,“ popsala běžnou praxi Šilová.

  • Jedno z finálových hlavních jídel zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3900/389956.jpg
  • Jedno z finálových hlavních jídel zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3900/389953.jpg
  • Jedno z finálových hlavních jídel zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3900/389952.jpg
  • Kuchaři museli připravit obědové menu včetně polévky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3900/389949.jpg

Jednou z podmínek bylo i to, že se připravovaná jídla musela na jídelníčku soutěžící školní jídelny objevit už několikrát během minulého školního roku. „Dnes připravujeme rajskou polévku s ovesnými vločkami a bazalkou, zapečeného pangasia po švédsku a tvarohovou pribinku. Všechno jsou to jídla, která běžně vaříme. Mezi žáky je ale největší zájem o mletá masa, omáčky, těstoviny a sladká jídla,“ uvedla Šilová.

Vloni vítězila tradiční jídla v netradiční úpravě

Navařené pochoutky každoročně posuzuje porota složená mimo jiné z žáků, zástupců ministerstva školství, zdravotnictví, profesionálních kuchařů a odborníků na zdravou výživu. Jídla musí nejen dobře chutnat, ale měla by i pěkně vypadat a obsahovat všechny potřebné nutriční prvky.  

Organizátorka soutěže Anna Packová (zdroj: ČT24)

Loňskými celorepublikovými vítězi byli zástupci školní jídelny Domova mládeže v Písku, kteří porotě nabídli pohankovou polévku s játrovými knedlíčky, kuřecí plátek v mandlové krustě se smetanou, jogurtem a brusinkami či tvarohový dezert s jahodami.

Vítězný tým si odnese výhru dvacet tisíc korun, za kterou si může pořídit potřebné vybavení do své kuchyně. Zkrátka nepřijdou ani jídelny, které nebyly vybrány odbornou porotou. Mohly soutěžit alespoň na internetu, kde jim spokojení strávníci mohli dát hlas. Nejvíce hlasů nakonec získalo Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť.

Chybějící snídaně může vést k tloušťce

Hlídat stravování dětí od útlého věku je podle odborníků velmi důležité. Rodiče tak mohou předejít rozvoji obezity. „Uvádí se, že strava ovlivňuje naše zdraví ze třiceti až čtyřiceti procent,“ uvedl Tláskal. Hlavními chybami, kterých se rodiče ve stravovacím režimu dětí dopouští, jsou nepravidelnost a malé nebo žádné snídaně. „Přitom scházející snídaně může hrát roli v pozdějším rozvoji obezity,“ upozornil Tláskal. Podle odbornice na výživu Jany Dostálové lidé obecně konzumují příliš mnoho tučných potravin. „Děti také často přijímají velké množství energie a málo se hýbou,“ řekla Dostálová.

Celkem šedesát procent denního příjmu by měla tvořit snídaně a oběd. Děti by neměly zapomínat ani na svačiny. I přesto, že některá jídla – například luštěniny či ryby – nejsou mezi dětmi a mladými lidmi v žebříčku oblíbenosti na prvních místech, rodiče by se neměli vzdávat. „Chce to trpělivost. Děti nelze nutit, ale také by rodiče neměli potravinu zcela vyloučit. Mohou ji zkusit opakovaně nabízet v různých úpravách,“ dodal Tláskal. Zároveň upozornil, že na jídelníček, a tím i zdraví dětí mají největší vliv stravovací návyky rodičů.  

Během soutěže se porotci shodli v tom, že školní stravování v Česku se za poslední roky výrazně zlepšilo. „Přimlouvám se za to, aby co nejvíce dětí obědvalo v jídelnách, protože v dnešní uspěchané době nemá řada matek večer čas připravovat další hodnotné jídlo. Navíc kvalita školního stravování je celkově na velmi vysoké úrovni a řada zemí nám to může jen závidět,“ uvedla Dostálová.