Na Potštátsku se lidé konečně dočkali vodovodu

Potštát – Na Potštátsku dnes zástupci regionu slavnostně zprovoznili vodovod, na který je napojeno 6 místních částí a obcí, tedy přes 2000 lidí. Dříve se museli místní spoléhat na vlastní studny, nebo čerpali hygienicky nevyhovující vodu z nádrže nedaleko Potštátu.

Konečně máme stabilní přísun vody, libují si například lidé z Boškova – místní části Potštátu. Donedávna byli odkázáni jen na vlastní studny. Pro vodovod přímo ve městě musela zase radnice žádat každý rok o výjimku. Dříve pili lidé na Postštátsku vodu z takzvané Harty. Ta ovšem nevyhovovala řadě hygienických předpisů. „Byla to povrchová voda a tím pádem podle toho i vypadala i voněla, byla někdy nahnědlá, někdy našedlá,“ uvedl starosta Potštátu Karel Galas. K novému potrubí se připojily i části Hranic – Středolesí a Uhřínov. I tady museli problémy s vodou lidé řešit často.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

V místech napojených na potštátský vodovod si mohli lidé poprvé pustit čistou vodu z kohoutků 26. července. „Další obce – Božkov a Uhřínov, tam probíhá budování přípojek,“ řekl ředitel VAK Přerov a.s. Miroslav Dundálek. „Vodovod je dlouhý čtrnáct kilometrů. Voda je přiváděna ze dvou vrtů z Lhotky,“ dodal stavbyvedoucí Jaroslav Písařík. Projekt Voda pro Potštátsko přišel na 33 milionů korun. Největší částí přispělo ministerstvo zemědělství.