Policie zadržela v Brně nebezpečného recidivistu

Brno - Policie dopadla v uplynulých dnech nebezpečného šestatřicetiletého recidivistu, který byl ozbrojený a pro své okolí velmi nebezpečný. Je stíhán za různá napadení a krádeže s celkovou škodou přes milion korun. Muži teď hrozí až osm let vězení, v němž pobýval už čtyřikrát. Naposledy jej podle kriminalisty Pavla Bojanovského opustil letos na jaře.

Pachatel je podle něj násilník, kvůli čemuž byl v minulosti za mřížemi. Žil s přítelkyní, kterou pravděpodobně týral. „Doma po ní dokonce vystřelil z pistole, ale naštěstí ji nezasáhl. Měla na těle stopy po násilí. Téměř každé dveře v jejich bytě jsou poškozeny od ran pěstí a kopů,“ zdůraznil policista.

Policie muže sledovala v souvislosti s krádežemi platebních karet a vloupáním do objektů. Podezírá ho například z toho, že ukradl trezor, v němž bylo téměř půl milionu korun. Při objasňování těchto případů policisté zjistili, že se muž chová násilně.

Při jednom z neúspěšných vloupání ve středních Čechách musel z místa činu uprchnout. Ve vozidle, které nechal na místě, našla policie dvě zbraně. Kriminalisté zjistili, že později s pistolí ohrožoval manžela přítelkyně. Obětí násilí se stala i partnerka.

Těsně před zadržením se s ženou pohádal. Autem ji odvezl do zahrádkářské kolonie v Brně, kde jí dal nůž na krk s tím, že ji podřeže. Žena jej přesvědčila, aby to nedělal, on ji ale později bodl v záchvatu hněvu šroubovákem do nohy. Záhy byl dopaden a nyní je v cele.

I když si muž podle policie libuje v násilnostech, při výslechu se rozplakal. „Našli jsme u něj zbraně, dýku a nejrůznější bodce, které si vyrobil například ze starého deštníku,“ dodal Bojanovský.

Zadržený je obviněný z vydírání se zbraní, nebezpečného vyhrožování, krádeže a porušování domovní svobody.