Šumperští vědci jsou světovou špičkou v oblasti potahování předmětů

Šumperk - V Šumperku dnes zahájilo svou činnost unikátní vývojové centrum. Ti nejlepší odborníci v oboru tady budou zkoumat speciální potahové materiály na pracovní nástroje jako jsou vrtáky nebo frézy. Bez nich by nebylo možné toto nářadí používat. V Česku ani v zahraničí podobná firma neexistuje. Na Šumpersko tak přitáhne zakázky a specialisty.

Šumperští vědci jsou v oblasti potahování předmětů světovou špičkou. Jejich technologie funguje v 35 zemích. O čtyři roky předběhli ve vývoji i japonské firmy. Naprosto unikátní je vrstva, kterou na převážně řezací nástroje nanáší. „Povlak je velice tenký, jeho tloušťka je přibližně 2 až 4 mikrometry, ale má větší tvrdost než materiál, na který je nanášený,“ uvedl majitel společnosti Pavel Holubář. Jako první v Šumperku začali odborníci vyrábět i stroje na aplikaci ochranného povlaku. Od nového vývojového centra očekávají rychlé výsledky, ale i další světové originály.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Centrum sice nepřinese nová pracovní místa, ovšem zatraktivní Šumperk pro mladé vědce, které je podle zástupců místních firem problém do regionu nalákat. „My jsme velice rádi, že nejsme jen montovnou, jak se často říká, ale že tady dochází k realizaci opravdu špičkových technologií,“ řekl starosta Šumperku Zdeněk Brož. Podnik na vývoj potahových materiálů funguje už 20 let. V současné době má v Šumperku asi 140 zaměstnanců. Nové vývojové centrum stálo 55 milionů. Více než polovinu získala firma z Operačního programu podnikání a inovace.