Začala Bezručova Opava, nejstarší festival svého druhu

Opava – Multižánrový festival Bezručova Opava již po pětapadesáté zpestří začátek školního roku. Od 3. září chystají organizátoři koncerty, divadelní představení, výstavy a přednášky. Ústředním tématem je letos „Magie umění a čarodějná moc krásy.“

Letošní ročník Bezručovy Opavy bude mít osmdesátibodový program,. Zahrnuje také Festival Dračích lodí na Stříbrném jezeře, kde poměří své síly žáci základních a středních škol.

Hudební náplň zajistí například skupina Tata Bojs se svým akustickým koncertem nebo laureát letošní Ceny Petra Bezruče - Ilja Hurnik. Dále přijede Vladimír Mišík, který v Opavě oslaví čtyřicáté výročí slavné desky Kuře v hodinkách.

Hlavní prezentace výtvarného umění představí v kostele Svatého Václava přední české surrealisty - manžele Evu a Jana Švankmajerovy. V Domě umění bude vystavovat známá osobnost evropské výtvarné scény – Vladimír Gažovič.

Milovníci filmové tvorby se mohou těšit na kolekci šesti celovečerních snímků Jana Švankmajera, dále na nové španělské sci-fi Eva či na několik klasických filmů jako E. T. Mimozemšťan, Světla ramp nebo Ďáblova krása.

Festival Bezručova Opava nese od roku 1958 jméno nejslavnějšího opavského rodáka a jedná se nejstarší kulturní festival svého druhu. „Starší, než Bezručova Opava, je jen Pražské jaro a Jiráskův Hronov. Obě tyto akce se ale zaměřují jen na jeden žánr. Ve své kategorii, kde se propojuje divadlo, hudba, výtvarné umění, tanec a literatura, jsme úplně nejstarší,“ vysvětlil dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Začátek bude velmi pestrý. Několik různorodých akcí bude věnováno památce Johna Cage, který ovlivnil podobu soudobé hudby, vytvarho umění a filozofie umělecké tvorby. Celou událost zakončí Houbařská poradna s mykologem Vítem Balnerem v bývalém Divadelním klubu. Úplný program a bližší informace naleznete na webových stránkách http://www.opava-city.cz/bezrucovaopava/ .