Klub Fiducia ozdobily nové malby na zeď a na podlahu

Ostrava - I náhodným návštěvníkům teď bude hned jasné, že vstoupili do prostoru lidí, kteří mají rádi knihy a také současné umění. Šéfka Fiducie Ilona Rozehnalová nechala dva mladé pražské umělce, aby pomalovali podlahu chodby a zeď naproti vchodu tohoto vyhlášeného antikvariátu a klubu v centru Ostravy.

Matěj Lipavský a jeho kamarád, který si říká Pure Beauty, měli letos v ostravské galerii Fiducia výstavu. Majitelka si na ně opět vzpomněla poté, co opravila podlahu. Jakoby jí totiž něco chybělo.

„Ta podlaha mi potom přišla sice hezčí, ale taková prázdná a smutná. Tak jsem přemýšlela, co bychom s tím udělali,“ říká Ilona Rozehnalová.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

V tématech nechala umělcům volnou ruku. Ač si Ostravu pořádně prošli jen jednou, vybrali si ostravské dominanty. Na stěnu udělali barevnou malbu Dolu Hlubina, na podlahu naznačili Novou radnici, Důl Jindřich nebo Sýkorův most.

„Tím, že já se v malbě většinou zabývám krajinou a kolega spíše figurou, tak bylo jasné, že to bude nějaké spojení těhle dvou témat,“ říká jeden z autorů Matěj Lipavský. A jeho kamarád Pure Beauty vysvětluje, jak to bylo s malbou na podlahu.

„Na podlahu se obtížně kouká, tak jsem si řekli, že to nebude malba nějak moc barevná, že uděláme černobílé znaky až piktogramy. Ty jsme si připravili v počítači a potom je mechanicky nazvětšovali na folii a igelit a prokopírovali, tedy prokreslili přímo na podlahu,“ říká mladý výtvarník.

Poslední vrstvou bude polyuretanový lak, který malbu na podlaze na pár let zafixuje.