Kerouac proslul svým románem Na cestě - biblí „tuláků“

Washington – Říká se o ní, že je to bible beatniků a hippies. Je o mladých lidech, kteří se toulají po Americe, jsou nespoutaní penězi a konvencemi, užívají si drog, sexu a hudby. Řeč je o knize, autobiografickém příběhu, který napsal Jack Kerouac. Svým románem Na cestě (On the Road) tento americký spisovatel a nejvýznamnější představitel takzvané beat generation asi nejvíce proslul. Dílo se stalo symbolem mladé generace a talismanem dalších lidí toužících po svobodě a volnosti.

Kerouac v knize popisuje zejména své cestování napříč Spojenými státy se svými přáteli. Jejich jména jsou v knize pozměněná, avšak předlohou pro hlavní postavy románu byli skuteční lidé. Spisovatele při tvorbě tohoto díla zásadně ovlivnil Neal Cassady, konkrétně rozsáhlým čtyřicetistránkovým dopisem (známým jako dopis o Joan Andersonové), de facto jedinou nepřerušovanou větou, jež byla Kerouacovi inspirací k formě, kterou pro román potřeboval.

Podle legendy použil Kerouac roli papíru, aby nemusel psaní přerušovat

Podle legendy Kerouac tento román napsal během tří dubnových týdnů roku 1951 na roli dálnopisného papíru. Udělal to tak, aby nemusel psaní přerušovat ve chvíli, kdy dopíše na spodní okraj papíru a potřebuje do stroje vložit nový. Díky tomu mohl text doslova vychrlit, nezastavovat se, pokud se nezastavil text sám. Jednotlivé části pak slepoval. Příběh trochu přikrášluje skutečnost, svitek ale opravdu existuje. Pro knihu sbíral Kerouac materiál už od konce čtyřicátých let, text také několikrát přepsal. Dalším, kdo dělal četné změny, byl vydavatel. Aby román vůbec vyšel, musel zjemnit či vyhodit některé pasáže. Cesta „na západ, kamkoli, všude“ byla motivem i dalších jeho knih, žádná však už úspěch kultovního románu nepřekonala.

První český překlad románu Na cestě v Československu vyšel až v roce 1978. Pro nakladatelství Odeon román do češtiny převedl Jiří Josek. Vydání americké volnomyšlenkářské knihy v dobách tuhé normalizace zapůsobilo podle tehdejších kritiků „jako zjevení“ a kniha se okamžitě po vydání stala kultovním dílem.

Jean-Louis „Jack“ Kerouac se narodil 12. března 1922 v Lowellu ve státě Massachusetts. Krátce pobyl na univerzitě. Rozhodujícím ale pro něj bylo setkání s Nealem Cassadym v roce 1946, jež navždy ovlivnilo jeho tvorbu. Známá jsou i některá jeho další díla, třeba Dharmoví tuláci, Podzemníci či Satori v Paříži. Kerouac zemřel ve věku 47 let 21. října 1969 v důsledku nadměrného pití alkoholu.