Téměř polovina pacientů zneužívá ambulance v době pohotovostí

Brno – Se zlomenou rukou, zapitým klíštětem nebo bolavými zuby by měli Brňané vždy zamířit nejprve do Úrazové nemocnice. Jenže to, že pouze tato nemocnice zajišťuje v noci a o víkendech pohotovost, ví jen malá část Brňanů. Tisíce z nich proto každý měsíc zbytečně zahlcují svými mnohdy banálními zraněními lékaře z ostatních nemocnic, kteří pak nemají dostatek času na akutní pacienty. Fakultní nemocnice u svaté Anny se teď rozhodla zasáhnout.

Místo do Úrazové nemocnice, kde je jediná lékařská pohotovost, míří tisíce obyvatel jihomoravské metropole raději do nemocnice, kterou mají nejblíž. „Často přicházejí s takovými banalitami, jakými jsou nachlazení. Celá řada z nich ani neví, kde je pohotovost. Právě oni by měli projít cestou pohotovosti,“ řekl přednosta interní kliniky ve FN u svaté Anny Miroslav Souček. Vedle neznalosti často vede pacienty do nemocnic snaha ušetřit – pokud by je totiž z pohotovosti do nemocnice nakonec skutečně lékař poslal, museli by devadesátikorunový poplatek za navštívení pohotovosti zaplatit dvakrát.

Jeden příklad za všechny - na interní klinice ve FN u svaté Anny slouží přes noc dva lékaři a na starost mají pacienty na 115 lůžkách. Banální zdravotní problémy příchozích je odvádí od akutních případů, vizit a poskytování další péče. „Hrozí kvůli tomu zhoršení péče a dostupnosti lékaře pro hospitalizované pacienty a pacienty s akutním ohrožením zdraví či života. Neříkáme, aby k nám pacienti nechodili, ale aby přišli skutečně jen v indikovaných případech,“ myslí si Souček.

Anketa: Ví Brňané, kam jít na pohotovost? (zdroj: ČT24)

Nemocnice se proto rozhodla od září označit všechny dveře výrazným upozorněním, že pacienti, kteří nejsou v bezprostředním ohrožení života, mají zamířit do Úrazové nemocnice. „Současně po ukončení standardní pracovní doby, tedy v 17 hodin, uzavřeme vchody z ulice Pekařská a Leitnerova. Do nemocnice bude přístup pouze z Mendelova náměstí,“ vysvětlil ředitel Petr Koška. Zaměstnanci nemocnice tak budou mít větší přehled o pacientech, kteří dovnitř proudí, a případně je budou moct přesměrovat do Úrazové nemocnice.

K podobnému kroku se už před časem rozhodla Fakultní nemocnice Brno. Výsledek se dostavil téměř okamžitě - poklesl počet pacientů, kteří do nemocnice přichází po skončení běžných ordinačních hodin bez doporučení lékaře, tedy ze svého vlastního rozhodnutí. „Obecně se dá říct, že bez doporučení přichází po skončení běžných ordinačních hodin 8,5 až 50 procent pacientů, v závislosti na oddělení, kam míří. Největší počet těchto pacientů přichází na oční kliniku,“ sdělila mluvčí FN Brno Anna Mrázová. Podle lékařů je nutné, aby si Brňané zvykli na fakt, že pohotovost není v každé nemocnici.

Kam na pohotovost v Brně?

  • Lékařská pohotovost pro dospělé – pouze Úrazová nemocnice

Koliště 41 – přístup hlavním vchodem

Všední dny 17:00 – 7:00, víkendy a svátky nonstop

  • Lékařská pohotovost pro děti – pouze Dětská nemocnice

Černopolní 9

Všední dny 15:30 – 7:00, víkendy a svátky nonstop

Ošetření lékaři poskytují pacientům od narození do 19 let s akutními problémy, mimo stomatologické (v tomto případě funguje pro děti zubní pohotovost v Úrazové nemocnici).

  • Lékařská zubní pohotovost pro děti a dospělé – pouze Úrazová nemocnice

Koliště 41 – přístup hlavním vchodem

Všední dny 17:00 – 7:00, víkendy a svátky 24 hodin denně

Výkony jsou omezené jen na akutní ošetření, mezi které patří vyvrtání zubu a dočasná plomba, vytržení zubu, otevření a ošetření zánětlivých ložisek v dutině ústní, ošetření komplikací po předchozím zubařském zákroku. Rozsáhlejší a definitivní ošetření následně provádí zubař, u něhož je pacient registrován.

  • Lékárna

Koliště 47 – vchod z ulice Koliště

24 hodin denně

Úrazová nemocnice zajišťuje jako jediná v Brně lékařskou pohotovostní službu. Od 17. do 7. hodiny ranní a ve volných dnech nonstop zajišťuje péči o pacienty, které náhle přepadne zdravotní problém. Právě tato nemocnice má sloužit jako filtr, kde pacienty buď ošetří, nebo odešlou se žádankou na konkrétní oddělení. Výjimku tvoří pouze děti, které ošetří v Dětské nemocnici. Malé pacienty by rodiče měli brát do Úrazové nemocnice, jen pokud si stěžují na bolest zubů.

Kam na pohotovost jinde na jižní Moravě?

     Nemocnice               Pacienti            Ordinační doba pohotovosti

  • Boskovice        dospělí a děti        všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00

                            stomatologie         víkend 8:00 – 13:00

  • Blansko            dospělí                 všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00     
  • Břeclav            dospělí a děti        všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00

                            stomatologie         víkend 8:00 – 13:00

  • Hodonín           dospělí a děti         všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00
  • Hustopeče       dospělí                 všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00
  • Ivančice           dospělí                  všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00
  • Kyjov               dospělí a děti          všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00

                            stomatologie           víkend 8:00 – 13:00

  • Tišnov              dospělí                   všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00
  • Veselí n. Mor.  dospělí a děti          všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00
  • Vyškov              dospělí a děti          všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00

                             stomatologie           víkend 8:00 – 13:00

  • Znojmo            dospělí a děti           všední dny 17:00 – 22:00, víkend 8:00 – 20:00

                             stomatologie           víkend 8:00 – 13:00

Podrobnější informace k jednotlivým nemocnicím najdete na webu FN Brno.

Zkušenosti s ošetřováním pacientů, kteří by si měli – a často i mohli dojít na pohotovost, mají i jihomoravští záchranáři. Upozorňují na fakt, že přibývá zbytečných výjezdů, kdy si lidé raději přivolají sanitku, než aby správně vyrazili například do Úrazové nemocnice. Volají i lidé s dlouhodobými, odkládanými potížemi, bolestmi nebo teplotami. Stejné zkušenosti má i záchranka ve Zlínském kraji.