Dali jsme do zápasu srdíčko, říká kat Zbrojovky Pšikal

Brno – V sedmaosmdesáté minutě se v úniku dostal k míči, napřáhnul se a pohlednou střelou vymetl růžek brněnské brány. Vedoucím gólem na 2:1 proti Zbrojovce přivedl Jan Pšikal domácí fanoušky do extáze. Rosický záložník se ale jako hrdina zápasu rozhodně necítí. Přesto se do fotbalových tabulek zapíše jako kat Zbrojovky. „Za vítězný gól ale do kasy nic nedám, spíš něco napíšu klukům,“ nezapře v sobě povolání obchodníka Pšikal, který má v klubu kromě funkce střelce rozhodujících branek stanovenou i hodnost pokladníka.

Jaký je to pocit slyšet v souvislosti s vaším jménem přívlastky muž zápasu, hrdina Rosic nebo kat Zbrojovky?

Já se tak rozhodně necítím. Mám jen obrovskou radost, že jsme to dokázali a postoupili jsme. Ukázali jsme totiž, že když se do toho dá srdíčko, tak můžeme hrát i s takovým mančaftem, jako je Brno. Porazit prvoligový klub je pro nás velkým úspěchem.

Počítali jste před zápasem s variantou, že v poháru půjdete dál vy, a ne Zbrojovka?

Především jsme doufali, že na tak prestižní utkání přijde hodně lidí, což se nám splnilo. Toho si jako hráči vážíme nejvíc a za to bych chtěl fanouškům moc poděkovat. My jsme do toho zápasu šli na sto procent, nechtěli jsme Brnu dát nic zadarmo. Tři čtvrtě týmu prošlo Brnem, tak jsme si s chlapy řekli, že si to hlavně užijeme. Ale dali jsme do toho všechno a ono se to podařilo.

Rosice hrají Moravskoslezskou ligu a Zbrojovka českou nejvyšší soutěž, rozdíl dvou tříd ale na hřišti při pohárovém utkání příliš vidět nebyl. Čím to podle vás bylo?

Jsem rád, že to říkáte. Mně v první půlce přišlo, že tam rozdíl je. V druhém poločase mělo Brno tlak, my jsme to ale ustáli a přežili jsme nějaké šance. Podle mě jsme úspěchu dosáhli tím, že jsme do toho dali srdíčko, nasazení a bojovali jsme. Bohužel to na ně dnes stačilo, což je smutné. 

Reportáž Ivy Gambové (zdroj: ČT24)

Byla taktika ve druhém poločase z vaší strany počkat si na ten osudný brejk, který nakonec rozhodl o vítězství?

Chtěli jsme to hlavně ubránit, nedostat žádné góly, hrát ze zabezpečené obrany s tím, že budeme vyrážet do brejků. Tak bychom měli hrát i v sezóně. To, že nám to vyšlo a byl jsem tam zrovna já, je náhoda.

Překvapil vás pohárový výkon Brna jako prvoligového celku?

Dost mě překvapilo jejich nasazení. To, že nebojovali, jak kdyby jim to bylo jedno. Nevím, třeba ani nechtěli postoupit, je to možné. Rozhodně by se jim nemělo stávat, aby prohrávali s mančafty z Moravskoslezské ligy.

Je skalp Zbrojovky cennější tím, že se jedná o vašeho nejbližšího prvoligového soupeře?

Pro nás by byl cenný skalp každá výhra nad mančaftem z první ligy. Jsme samozřejmě rádi, že jsme vyřadili zrovna Zbrojovku, protože nějaká rivalita tam určitě je. Ale nejdůležitější je, že jsme dokázali fakt, že i s prvoligovými týmy můžeme hrát. Největší rozdíl vidím hlavně v atmosféře, která byla oproti ostatním zápasům nádherná. Tisíc diváků v ochozech je přece jen něco jiného, než když se na vás přijde podívat tři sta fanoušků. I proto jsme se chtěli ukázat.

Neprovětrá vám rozhodující gól trošku kapsu?

Doufám, že ne. My jsme amatéři, kteří chodí do práce a fotbal hrají pro zábavu. Před dnešním zápasem jsem byl také v práci, a ani se mi nechtělo hrát. Člověk je zkrátka unavený, když každý den brzy vstává. O to je výhra nad Zbrojovkou cennější. Přesto do kasy klukům nic nedám, já jsem pokladník, takže jim spíše něco napíšu.

Stoupnou po překvapivé výhře nad Zbrojovkou ambice Slovanu v poháru?

My žádné ambice v poháru nemáme. Soustředíme se na další kolo Moravskoslezské ligy, kde nastoupíme proti béčku Olomouce. To je pro nás důležitější, protože úspěch v poháru nám záchranu nevyhraje. Ve třetí lize zatím máme na kontě jen remízy, takže proti Olomouci musíme uhrát tři body. Koncentrovat se tak musíme hlavně na to. Pohár je vedlejší soutěž a já nejsem ani moc rád, že jsme postoupili. Hrát se bude totiž opět ve středu, na hřišti Jablonce nad Jizerou, takže si budeme muset vzít v práci dovolenou.