Malé sluneční elektrárny jsou opět na vzestupu

Opava - Čím dál více zemědělských družstev si nechává instalovat na střechy svých budov sluneční elektrárny. Téměř všechnu elektřinu, kterou solární panely vyrobí, totiž sami spotřebují. Zemědělci se tak stávají energeticky nezávislými na velkých distributorech.

Fotovoltaická elektrárna u Opavy našla své místo na střeše kravína. Veškerá energie, kterou vyrobí, se spotřebuje na chlazení mléka a ventilaci stájí. Podobnou, o výkonu 29 kW, už mají i zemědělci v Komárově. „Tady je velká spotřeba energetické energie, zejména na dosušování studeným vzduchem, to znamená ventilátory, vlastní zpracování zrní, elevátory. Brali jsme to jako finanční investici, která by se měla po 10 až 12 letech vrátit,“ říká předseda představenstva společnosti Zemědělská Dušan Schreier. Majitelům fotovoltaických elektráren garantuje stát zisky po dobu 20 let. I když výkupní cena v roce 2011 prudce klesla, právě teď je vhodná příležitost pro malé investory si elektrárnu pořídit. „Stejně tak prudce klesla i cena technologií, takže de facto v současné době je ta návratnost podobná jako v roce 2009. Můžeme počítat od těch sedmi do deseti let,“ tvrdí projektový manažer FWE Stanislav Prokop.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

A lidé toho využívají. Společnost ČEZ eviduje tento rok 11 tisíc žádostí o nové připojení. Energetický regulační úřad jich obdržel 2000. Výkupní ceny na příští rok zveřejní Energetický regulační úřad ve druhé polovině listopadu. Předpokládá se ale jejich mírný nárůst.