Falešný bankéř vylákal z lidí statisícové částky

Brno – Jednoduché vyřízení půjčky – právě pod touto záminkou vylákal Thomas Smith z důvěřivých lidí stovky tisíc korun. Přes sedmdesát podvedených klientů se slibované půjčky nikdy nedočkalo. Falešný bankéř se nezpovídá před soudem poprvé. Už v roce 2009 byl za bankovní podvod odsouzený na dva roky.

„Sliboval, že nám pomůže vyřídit půjčku. Chtěl po nás předem peníze - nejprve na zřízení účtu, potom zas na něco jiného, a tak pořád dokola. Nakonec jsme mu zaplatili asi sto tisíc. Půjčku vyřídil jen naoko, ve skutečnosti tomu tak vůbec nebylo,“ vypověděla před soudem poškozená Jitka Ulrichová. Na klienty působil podvodník velmi seriózně, představoval se jako zástupce Swiss bank nebo Swiss dealing investments.

Nevydělával jen na klientech, kteří se snažili získat půjčku, ale snažil se podvést i luxusní obchody, odkud si objednával drahá psací pera nebo hodinky za desítky tisíc korun. Do obchodů vždy odfaxoval zfalšované potvrzení o převodu peněz na účet a pak čekal, zda mu zboží skutečně vydají. Na stejném principu si objednával také inzerci. „Způsobená škoda se blíží deseti milionům korun, velká část je teprve ve stadiu pokusu – to je přibližně 20 milionů korun,“ vysvětlil státní zástupce Tomáš Malík.

Thomas Smith při dnešním projednávání působil klidně a vyrovnaně. Soudu dokonce navrhl, aby jeho podvody nebyly projednávány podle data spáchání, ale podle oblastí. Ohlásil také, že jeho výpověď zabere zhruba čtyřicet hodin. „On vypovídal na stovky stránek už v přípravném řízení, které trvalo několik let. Já jsem proto předpokládal, že se k tomu takto postaví. Abych pravdu řekl, já jsem se s tím v praxi nesetkal. Otázka je, jak to bude doopravdy,“ řekl Malík.

Soud už Thomase Smithe jednou potrestal – za bankovní podvod. V roce 2007 vybral ze svého účtu o 172 tisíc víc, než na něm ve skutečnosti měl. Jak? Využil nedokonalosti tehdejšího systému bankovního zabezpečení. Z bankomatu na Lidické ulici v Brně nejprve vybral 152 tisíc korun a poté se během 13 minut přesunul do pobočky HVB Bank, odkud odešel s dalších 172 tisíci korunami. V danou chvíli už ale na účtu danou částku neměl. Věděl ale, že karetní transakce bude zaúčtována až za dva až tři dny. Ačkoliv Smith vinu popřel a tvrdil, že skutečně netušil, že tolik peněz v bance nemá. Soud mu neuvěřil a potrestal ho 28 měsíci vězení. Trest potvrdil v roce 2009 i Krajský soud v Brně.