Vzácné varhany znějí Olomoucí - začal Mezinárodní varhanní festival

Olomouc - V kostele svatého Mořice v Olomouci začal Mezinárodní festival varhanní hudby, který v roce 1969 založil profesor Antonín Schindler. Jako první usedne za královský nástroj Petr Rajnoha, který vystoupí společně s Moravskou filharmonií.

Festival nabídne nejen tradiční repertoár, ale také řadu novinek. Petr Rajnoha zahraje na vzácné Englerovy varhany s komorním orchestrem, harfou a tympány. Vybral si koncert G dur Johanna Sebastiana Bacha a jednu symfonii Jana Hanuše.

„Je to koncert slavnostní a velice příjemný a věřím, že to tak budou vnímat i posluchači, kteří nejsou zvyklí pravidelně chodit na varhanní koncerty. Hanušova hudba je zase obrovsky silná,“ říká Petr Rajnoha.

Po smrti zakladatele festivalu Antonína Schindlera přišel nový dramaturg Karel Martínek, který vnesl do přehlídky nové podněty. Je to třeba vystoupení Justina Bischofa ze Spojených států amerických, který slibuje improvizaci v různých stylech a formách.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

„Varhaníci byli vždy i výborní improvizátoři. Nejzářnějším příkladem byl sám Johann Sebastian Bach,“ říká varhaník a dramaturg festivalu Karel Martínek.

Letos poprvé se mohou návštěvníci festivalu podívat také do nitra varhan. Ty jsou národní kulturní památkou a patří k největším ve střední Evropě.

„Tyto mimořádné varhany jsou však vybaveny elektronikou z šedesátých let, která pomalu dosluhuje. Je čas přemýšlet o rekonstrukci,“ upozorňuje Martínek.

Ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil si je toho vědom a hodlá iniciovat vznik komise, která zadá odborný posudek na stav nástroje. Ten by měl být podkladem pro zahájení jejich rozsáhlé opravy.