Slavnosti vína rozzáří i sedmadvacet krojovaných nevěst

Uherské Hradiště – Na pestrobarevný rej a bohatost svatebních krojů láká návštěvníky jubilejní desátý ročník Slováckých slavností vína. Na tradiční přehlídce slováckých krojů se objeví tisíce účastníků ze Slovácka, v neděli dokonce 27 krojovaných nevěst a ženichů. Na dvoudenní folklorní akci nechybí ani košt slováckého vína a burčáku, domácí speciality nebo souboj o nejchutnější guláš.

Tradičním průvodem krojovaných odstartoval v Uherském Hradišti letošní ročník Slavností vína. Na průvodu letos sice z bezpečnostních důvodů chyběli koně, z jeho krásy mu to ale nic neubralo. „Průvod byl nádherný, zapojilo se do něj 82 měst a obcí, přihlásilo se zhruba 5 000 účastníků. Průvod šel městem celkem 3,5 hodiny, odcházel z Vinohradské ulice do centra města. Kroje jsou u nás tradicí, není to však jen výsada Uherského Hradiště, o čemž svědčí počet zúčastněných měst a obcí z okolí,“ řekl ředitel uherskohradišťského Klubu kultury Antonín Mach.

Co obec nebo mikroregion, to jiný kroj, písnička nebo tanec. „Každý, kdo kroj oblékal, věděl, že je odněkud. Kroj má svoji identitu,“ vysvětlovala etnografka Slováckého muzea v Uherském Hradišti Ludmila Tarcalová. „Je to dílo našich předků, je potřeba to nést dál a dál. Aby to nezakapalo,“ zdůvodnil svoji účast Petr Pančocha z Vlčnova.

NO COMMENT: Slovácké slavnosti vína (zdroj: ČT24)

Centrum města už v sobotu ráno zaplavily stánky s vyřezávanými hračkami, vyšívanými ubrusy a dalšími tradičními výrobky. Nechybí ani burčák a víno od místních vinařů nebo nejrůznější domácí sýry a uzeniny. Ve Smetanových sadech probíhá tradiční klání o nejlepší slovácký guláš. Z každého mikroregionu Slovácka do boje vyrazil se svým originálním receptem jeden kuchař. Vyhrává ten, kdo v koštu návštěvníků získá nejvíc hlasů.

Na folklorní vystoupení narazí o víkendu návštěvník Uherského Hradiště doslova na každém kroku. Letošní největší novinkou je prezentace sedmadvaceti svatebních krojů z jednotlivých mikroregionů. Přehlídka „Dybych já věděla, kde budu nevěstů“ se koná v neděli od 13 hodin na Kolejním nádvoří.

Svatební kroje

Nevěsta se vyznačovala svým pentlením, čepením či věnečkem, které bylo jejím obřadním a normativním znakem. Znak nevěsty - ozdobená hlava se nejen měnila ve své podobě, ale i v pevnosti funkce. Obřadně upravená hlava nevěsty a úvodní plachta přes ruce, ženich s velkou vonicí na kordulce a na klobouku - to byly hlavní znaky svatebních párů. Obřadně se oblékali družičky a mládenci, kteří stejně jako družba, svat či starosvatka, byli hlavními obřadníky svatby se svými typickými vnějšími znaky a symboly.

(zdroj: Slavnostivinauh.cz)

Celý víkend jsou navíc všechny památky otevřené zdarma. Program jubilejního desátého ročníku je nabitý od rána do večerních hodin. Podrobný přehled najdete na webu slavnosti.

Podle starosty Květoslava Tichavského, který stál před deseti lety u zrodu akce, jsou slavnosti stále úžasnou demonstrací lidové kultury Slovácka, která nemá v Česku obdoby. „Nejde přitom o komerční festival. Mají mnohem hlubší poslání, které se odráží v přístupu obcí a měst. Berou slavnosti jako jedinečnou příležitost předvést své tradice, lidové umění, řemesla a zvyky,“ uvedl starosta.

Vinaři si na uherskohradišťské slavnosti chválili letošní úrodu. Teplé počasí je přesně to, co v září potřebují. „Cukernatost vypadá velmi zajímavě. Modrý Portugal má cukernatost 22 stupňů. Hrozny jsou pěkné, nezkažené, žádná plíseň,“ popsal vinař Pavel Vaněk z vinařství Pavel Hruška z Blatnice pod svatým Antonínkem.

„V posledních ročnících, kdy nám sluníčko přeje, dosahujeme vysoké cukernatosti, ale chlubíme se i naší kyselinkou,“ řekl Zdeněk Habrovanský ze Šlechtitelské stanice vinařské z Polešovic.