Městská firma nesplňuje podmínky výběrového řízení, přesto zakázku získala

Brno - Zakázka na vypracování nové studie parkování v jihomoravské metropoli je opět pod palbou kritiky. Městská firma Brněnské komunikace, které město zakázku přidělilo, nesplňuje kvalifikační předpoklady stanovené magistrátem. Ten zakázku loni zorganizoval. Kvůli chybě úředníků ji ale musel zrušit. Největším trnem v oku je opozici příliš vysoká cena.

Když magistrát loni vybíral firmu, která zpracuje analýzu a navrhne řešení parkování v Brně, nastavil pro účastníky přísná kritéria. Museli mimo jiné doložit kvalifikaci týmu odborníků a uvést minimálně dvě zakázky podobného rozsahu, které realizovali za poslední tři roky. Ani jednu z podmínek ale Brněnské komunikace nesplňují. Kvalifikaci týmu odborníků dokládají například jen tituly u jmen.

Náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS) o problému ví, firmu ale hájí. „Brněnské komunikace jsou společnost, která pro město pracuje už od roku 1972. Jsem si naprosto jist, že Brněnské komunikace a její pracovníci jsou dostatečně kvalifikovaní a velmi dobře disponovaní pro tento druh činnosti,“ míní Kotzian.

Způsob zadávání zakázky od začátku kritizuje opoziční zastupitel Martin Ander (SZ). Podle něj garanci kvality nemůže dát politik a práce jen pro Brno je v tomto případě naopak hendikep. „Mě to vůbec nepřesvědčuje o tom, že s obdobnou prací mají zkušenosti. Měli by být schopní navrhnout nová řešení, ale pokud vždy pracovali pouze pro Brno, nemají inspiraci odjinud,“ řekl Martin Ander.

Pochybná zakázka se městu prodraží

Náměstek Kotzian přitom zaručenou kvalitou obhajoval i další podivnost v zakázce - Brněnské komunikace za analýzu dostanou od města 3 a půl milionu korun, což je o jeden a čtvrt milionu více než vítězná firma z loňského zrušeného tendru.

„Odůvodňovat navýšení ceny zakázky kvalitou je argument na vodě. Není pro to jediný důkaz,“ tvrdí Ander. „Nelze popřít, že Brněnské komunikace mají odborný útvar, který se zabývá záležitostmi v oblasti dopravy a parkování, ale všechny jejich dosavadní studie se týkaly pouze průzkumu nabídky a poptávky parkovacích míst, tedy statistik, ale ne návrhů koncepčních řešení a podobně,“ dodal.

Strana zelených teď chce kvůli zjištěným nesrovnalostem předložit případ zakázky pro Brněnské komunikace kontrolnímu výboru zastupitelstva.

Parkování v Brně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Náměstek Kotzian přesto trvá na tom, že vypracování koncepce Brněnskými komunikacemi je tou nejlepší variantou. „Bude důkladně doloženo, že žádná koruna nebude vynaložena nazmar. U takových věcí, jako je strategie parkování, jde o dobrou práci především. Cena, pokud není extrémně vysoká, tak skutečně nestojí na prvním místě,“ uzavřel.

Výběrové řízení město už jednou zrušilo

Zadávání zakázky na vypracování koncepce parkování v Brně se zatím nese ve znamení velkých přešlapů. Před více než rokem město zrušilo výběrové řízení poté, co se ukázalo, že úředníci špatně spočítali výsledky a řízení místo nejlevnější nabídky vyhrála ta nejdražší. „Výpočet probíhal formou tabulky v programu Excel a vzorce v této tabulce byly chybně nastaveny,“ objasňoval vloni chybu náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).