Brněnští umělci se zapojili do kampaně na pomoc divadlu

Brno – Pět divadelních souborů vystoupilo dnes odpoledne na brněnském náměstí Svobody. Happeningem chtěli umělci podpořit kampaň Pomozte svému divadlu, která upozorňuje na podfinancování regionálních scén. Podle herců by mělo do regionálních divadel posílat více peněž samo Ministerstvo kultury, většinu divadel totiž financují kraje a především města.

Ukázky z divadelních her či písně z muzikálů v podání herců Národního divadla Brno, HaDivadla, Divadla Husa na Provázku, Divadla Radost a Městského divadla Brno. Soubory pěti brněnských divadel dnes vystoupily na náměstí Svobody, kde každé divadlo odehrálo část svého repertoáru. Happeningem chtějí divadelníci upozornit veřejnost na nedostatek peněz pro regionální divadla, na místě proto mohli lidé podepsat i petici. 

„Já se ztotožňuji s tím, co jsme odhlasovali na asociaci, které je naše divadlo součástí. Podle mě je dlouhodobě neudržitelné, aby financování tak velkých divadel bylo jen na městech. Pilíře pro regionální divadla mají být tři – stát, kraj a město. A ty pilíře se budou muset potkat a mluvit o nějaké vizi a koncepci. Je to informační kampaň a já doufám, že na základě ní dojde k nějakému dialogu.“

Petr Michálek, ředitel Městského divadla Zlín

Muzikálovým koncertem Bídníci zahájilo Městské divadlo Brno celou kampaň už 5. září na piazzetě pražského Národního divadla. Kampaň Pomozte svému divadlu organizuje Asociace profesionálních divadel ČR. Do 21. září se v českých městech uskuteční představení regionálních divadel pod širým nebem. Asociace tím chce upozornit na to, že stát podle ní dává většinu dotací na divadelní činnost na území Prahy, kde žije 15 procent obyvatel Česka. Jako příklad asociace uvádí rok 2010, kdy stát přispěl divadlům na území Prahy 600 milionů korun, zbytek republiky si pak rozdělil 60 milionů. Ve zmíněných 600 milionech je ale hlavně dotace Národnímu divadlu a tehdy ještě samostatné Státní opeře Praha, což je dohromady přes půl miliardy; zbytek jsou peníze rozdělené v rámci grantového řízení Ministerstva kultury. 

Hovoří Stanislav Moša a Zbyněk Srba (zdroj: ČT24)

Ministerský program podpory profesionálních divadel ale navíc rozděluje čím dál míň peněz. Zatímco v roce 2010 šlo mezi tři desítky regionálních divadel 60 milionů, letos to bylo 55 milionů a na příští rok počítá ministerstvo jen s 37 miliony. Kampaň požaduje, aby stát ve spolupráci s kraji a městy vytvořil systém společného financování regionálních divadel. Uvádí příklady ze zahraničí, kdy je podle asociace běžné, že se mimoměstské správní celky podílejí na financování lokálních scén alespoň 50 procenty.

Například do Městského divadla Brno chodí na představení 42 % mimobrněnských diváků. Město Brno dává na kulturu 10 % svého rozpočtu, stát posílá na všechny kulturní instituce a počiny 0,45 % rozpočtu. Řada ministrů kultury slibovala, že číslo zvedne alespoň na 1 %, žádný ale svůj slib zatím nedodržel.

„Odhlédnu-li od toho, že všechna divadla na západ od našich hranic jsou financována 3,5 až 4krát lépe než naše instituce, tak mají zavedené chytré pravidlo, které počítá s tím, že do divadla nechodí jen občané toho města, ale i celé spádové oblasti. Čili se na financování podílí i kraj a stát plus obec, a to podle určitého koeficientu,“ vysvětlil ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša. V Česku dnes města přispívají svým divadlům zhruba 93 procent, stát 3 procenta a kraje 4 procenta. 

„Problém vznikl na začátku 90. let, kdy nastala situace, že česká divadla jsou v drtivé většině odkázána na jeden zdroj, a tím je město. Vím, že města si svých divadel považují, pečují o ně, ale je to velké břímě,“ řekl děkan Divadelní fakulty JAMU Zbyněk Srba. Špatný systém financování se podle něj naplno projevuje v těžkých dobách, kdy města šetří a divadla nemají žádný náhradní zdroj peněz. „Kromě zmíněných oficiálních scén je i celá řada velmi významných nezávislých divadelních aktivit. Ty ke své existenci rovněž potřebují nějaké zázemí. A tato iniciativa směřuje i k jejich prospěchu,“ dodal Srba. 

„Já osobně před každým představením čtu divákům prohlášení asociace, kde jsou 3 zásadní body kampaně. Končím slovy: Svým podpisem pomůžete nejen Slováckému divadlu, pomozte divadlu v České republice. Od čtvrtka jsme už v divadle posbírali přes tisíc podpisů. Je to hlavně problematika měst a týká se to i Uherského Hradiště. Naše divadlo je ohroženo nižší dotací od města a my doslova voláme o pomoc. Pokud bychom dostali menší příspěvek na provoz, pak bych musel v červnu 2013 ukončit činnost Slováckého divadla. Už to ví i zřizovatel. Musím říct, že nám všichni vychází vstříc, politický zájem města i kraje je mimořádný a všichni se snaží hledat řešení,“

Igor Stránský, ředitel Slováckého divadla

Snahy divadelníků má podpořit i série spotů, které se budou promítat přímo v divadlech před představením. Vystupují v nich herci Martin Stránský, Pavla Tomicová, Václav Postránecký, Jiří Lábus či Josef Somr. Ve videu vyjadřují podporu kampani a upozorňují také na to, že i oni začínali na regionálních scénách.

Zapojená divadla

CED Brno, Dejvické divadlo o.p.s., Divadlo ALFA Plzeň, Divadlo Drak Hradec Králové, Divadlo F.X. Šaldy v Liberci, Divadlo J.K. Tyla Plzeň, Divadlo Na zábradlí Praha, Divadlo Šumperk s.r.o., Horácké divadlo Jihlava, Jihočeské divadlo České Budějovice, Klicperovo divadlo Hradec Králové, Loutkové divadlo Radost Brno, Městská divadla pražská, Městské divadlo Brno, Městské divadlo Zlín, Moravské divadlo Olomouc, Naivní divadlo Liberec, Národní divadlo Brno, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Národní divadlo Praha, Severočeské divadlo opery a baletu, Slezské divadlo Opava, Slovácké divadlo Uherské Hradiště, Středočeské divadlo Kladno, Těšínské divadlo Český Těšín, Východočeské divadlo Pardubice, Západočeské divadlo Cheb