Muzeum Boskovicka otvírá novou expozici

Boskovice - Krajinou sedmizubého hřebene, takový je název nové stálé expozice Muzea Boskovicka. Kromě makety Boskovické bible najdou návštěvníci muzea v této expozici také nedávno nalezený bronzový poklad a zrestaurované torzo bezmála 350 let starého praporu šlechtického rodu Morkovských ze Zástřil. Jde patrně o nejstarší prapor, který se na Moravě zachoval.

Novou expozici najdou návštěvníci v opravených prostorách. Rekonstrukce spolu s vybavením nové výstavy a zřízením bezbariérového přístupu stála zhruba deset milionů korun. "Výstava je provede vývojem Boskovic a Boskovicka od pravěku až do 50. let 20. století," uvedla ředitelka muzea Damar Hamalová. Název Krajinou sedmizubého hřebene odkazuje k erbu Boskovic.

Hovoří ředitelka Muzea Boskovicka Dagmar Hamalová (zdroj: ČT24)

Součástí expozice muzea je i maketa bible. Ačkoliv se jedná o napodobeninu, cílem lidí ze sdružení Pecten bylo, aby měli návštěvníci pocit, že v rukou drží středověkou knihu. Kromě původních textů tak budou k vidění i iluminace. Právě ty byly pro grafiky nejtěžší. Často už totiž v originále nemají dostatečnou kvalitu nebo se ztratily. „Na bibli pracujeme přibližně tři roky. Nejtěžší byly retuše a dodělávání iluminací, které během let z papíru téměř vymizely. Když nějaký obrázek chybí, tak ho výtvarnice domaluje,“ přiblížila grafička Michaela Hollý. Kopie bible má stejně jako originál celokoženou vazbu i ozdoby.

Druhou zajímavou částí této expozice je i bronzový poklad, který nedávno našli na Boskovicku amatérští archeologové.