S modernizací brněnské MHD pomůže Hradec Králové

Brno – Obnova parku trolejbusů v Hradci Králové pomohla k dílčí modernizaci také v Brně. Čtyři vyřazené, ale relativně moderní trolejbusy typu Škoda 21Tr zakoupil od svého královéhradeckého protějšku Dopravní podnik města Brna. Po jejich nasazení na městské linky z brněnských ulic nadobro zmizí nejstarší trolejbusy. Vedle dokončení dodávek tramvají Vario LF2 jde letos v Brně o největší modernizaci parku MHD.

K obnově vozového parku prostřednictvím ojetých, částečně nízkopodlažních trolejbusů z roku 1999 přistoupil brněnský dopravní podnik v situaci, kdy jeho nejstarší vozy přesluhují, ale na nákup zcela nových trolejbusů nejsou podle mluvčí DPMB Lindy Škrancové peníze.

První ze čtyř původně královéhradeckých trolejbusů začne v Brně jezdit zřejmě již letos po střední opravě. Zbylé tři půjdou nejprve na generální opravu, dopravní podnik je tak pošle do ulic v příštím roce. Napřesrok navíc dopravce plánuje nakoupit ještě pět dalších ojetých trolejbusů.

V roce 2013 by však už měl mít brněnský dopravní podnik více peněz na modernizaci vozového parku, začne proto obstarávat i nové trolejbusy pro linky 25 a 26, které je nyní nutné v dopravních špičkách posilovat autobusy. „Prioritou je nákup článkových vozů. Věříme, že vzhledem k letošním úsporám budeme mít peníze k dispozici,“ uvedla mluvčí Škrancová.

Trolejbusy 21Tr vyráběla Škoda Ostrov mezi lety 1997 a 2004. Byl to první český nízkopodlažní trolejbus, dodnes jezdí ulicemi většiny českých měst s trolejbusovým provozem. V Brně jich již dnes jezdí přes padesát.