Barevně a optimisticky

Unikátní výstava fotografií „Můj nový život“ je v Ostravě. Přibližuje život dětí s onkologickým onemocněním. Jejich autorkou je významná česká fotografka Kamila Berndorffová. Malé pacienty se snaží ukázat jinak, než jak je vnímá většina lidí. Barevně a optimisticky. Fotografie přibližují i to, co nemocné děti prožívají doma se svými blízkými. Jsou statečné a odhodlané postavit se nepřízni osudu.  Vyšetřovna, chodby a pokoje onkologické kliniky hrají na obrázcích významnou roli. Mladí pacienti tam také tráví většinu času své léčby. 80 procent z nich boj s rakovinou vyhraje.

„Nemoc mi vzala vlasy a kamarády. Na druhou stranu jsem získala trpělivost a pokoru“ - text na jedné z 56 velkoformátových fotografií dětí poznamenaných bojem se zákeřnou chorobou - s rakovinou. Zachycují jejich sny, záliby i představy o budoucnosti.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

„Nikdy jsem nechtěla fotit děti, které jsou zdevastované nemocí, mají hadičky a jsou upoutané na lůžko. My jsme zvolili spíše pozitivní pohled,“ říká autorka fotografií Kamila Berndorffová. Fotografie dokazují, že i dívky s holými hlavami, s berlemi nebo jiným hendikepem jsou hezké a chtějí se líbit.

Putovní výstavu s názvem „Můj nový život“ mohou lidé v Ostravě navštívit do 10. října.