Vysoce postaveného brněnského úředníka stíhá policie. Za tunelování

Brno – Jeden z nejvýše postavených úředníků brněnského magistrátu Ladislav Juříček čelí trestnímu stíhání za tunelování. Policie současného vedoucího technického úseku podezírá z přečinů, kterých se dopustil ještě jako investiční ředitel státního podniku Povodí Moravy v letech 2007 až 2009. Na problematickou minulost Ladislava Juříčka přitom při jeho jmenování upozorňovala opozice. Vedení magistrátu mu teď kvůli trestnímu stíhání omezilo kompetence.

Když měli v dubnu 2011 zastupitelé zvolit nového vedoucího Odboru technických sítí, jednání bylo hodně vyhrocené. Hlavně opozice hlasitě kritizovala výběr Ladislava Juříčka, s jehož jménem je podle ní spojeno několik kontroverzních rozhodnutí z období 1998–2007, kdy Juříček působil jako zástupce Odboru investičního MMB. Je podepsán pod problematickými zakázkami brněnského magistrátu, jako byla dokumentace k opravě vily Tugendhat nebo rekonstrukce náměstí Svobody, u nichž kontroloři zjistili několikeré porušení zákonů, předpisů a vyhlášek. I přes výhrady některých zastupitelů byl nakonec nový vedoucí odboru zvolen na své místo. 

Kontroverzní úředník teď zřejmě dostál své pověsti. Mezi lety 2007 až 2011 totiž opustil magistrát a dostal se do vedení Povodí Moravy. Podle policie porušoval zákony i tam. „Policejní orgán zahájil trestní stíhání proti bývalému zaměstnanci Povodí Moravy, a to za přečin porušení povinností při správě cizího majetku. Neúčelně nakládal s majetkem svého zaměstnavatele,“ potvrdil státní zástupce Michal Potomský. 

Podle informací České televize Ladislav Juříček zadával zakázky, které nebyly vůbec potřeba. Jeho stíhání začalo na základě už 2 roky starého trestního oznámení, v němž právník státního podniku upozorňoval například na nesmyslné studie o řízení vztahů nebo strategii informačních technologií. „Škoda, která je obviněnému kladena za vinu, je ve výši zhruba 3 miliony korun,“ dodal žalobce. 

Na situaci musel reagovat i magistrát, ačkoliv Juříček dál zůstává na svém postu. „Došlo k omezení pravomocí pana Juříčka. Týká se to zejména jeho podílu na připravovaných veřejných zakázkách a zároveň se nesmí podílet na materiálech, které rozhodují o financích města Brna,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. 

Ladislav Juříček se přes opakované žádosti ke svému trestnímu stíhání nevyjádřil. Další policejní vyšetřování v kauze potrvá ještě několik měsíců.