Nové výzkumné centrum rezaví. Je to záměr

Brno – Otevření centrální budovy projektu NETME Centre se tento týden dočkalo brněnské Vysoké učení technické. Ve čtyřpodlažním objektu sídlícím v areálu Fakulty strojního inženýrství se budou nacházet laboratoře s nejmodernějšími technologiemi i pracovny vědců. Unikátní technologie nejsou jediné, čím se centrum může pyšnit. Také samotná budova se dočkala neobvyklé úpravy. Je pokrytá materiálem, který cíleně koroduje.

„V budově bude umístěna řada často unikátních zařízení či technologií. Například laboratoř určená pro výzkum energeticky náročných procesů, klimakomora, laboratoř pro výzkum biologicky rozložitelných odpadů nebo laboratoř se zařízením na bázi technologie elektronového paprsku,“ popsal hlavní řešitel projektu Petr Stehlík.

V centru lze najít například i moderní profesionální prádelnu. Její autoři tvrdí, že je energeticky úsporná a šetrná k životnímu prostředí. Běžní lidé ale vynález nevyužijí. Jedná se totiž o technologii vhodnou pro velkokapacitní praní prádla. V budoucnu by ji tedy mohly použít spíše nemocnice či hotely. Zatím je ale prádelna největším přínosem pro samotnou školu. Pracovníci VUT v ní totiž perou špinavé prádlo z kolejí či menz.

Neobvykle byla řešena vnější podoba stavby. Na její opláštění byl totiž použit speciální materiál, který řízeně koroduje až do určité fáze. Následně se koroze zastaví a o materiál už není nutné se do budoucna nijak starat.

NETME Centre (New Technologies for Mechanical Engineering) je regionální výzkumné a vývojové centrum Fakulty strojního inženýrství VUT. Projekt byl zahájen oficiálně na začátku roku 2010. Cílem je využít aplikační potenciál výsledků výzkumné činnosti a zajistit spolupráci s průmyslovou sférou. Projekt vznikl v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. VUT dostalo od Evropské unie dotace ve výši téměř osm miliard korun.                                                                        Zdroj: VUT

Výzkumníci z centra na sebe nedávno upozornili kvůli studii týkající se energetického využití odpadů v moderních spalovnách. Jejich studie se následně stala podkladem pro státní energetickou koncepci v dané oblasti. Exkluzivní spolupráci jim nabídl i ČEZ, jehož vedení tento týden na základě studie rozhodlo o zásadním investičním záměru v oblasti energetického využití odpadů.

Už před rokem bylo v rámci projektu otevřeno centrum určené pro zkoušky letadlové techniky. Do té doby museli zájemci například letadlové systémy či aerodynamiku letadel testovat v zahraničí. „Paralelně s NETME Centre funguje ještě dalších šest projektů, které jsou, zjednodušeně řečeno, výzkumné ústavy ve specializovaných oblastech,“ dodal rektor VUT Karel Rais. Podle něj se tak škola snaží získaných osm miliard využít co nejsmysluplněji.