Zákaz prodeje tvrdého alkoholu komplikuje lidové zábavy

Jižní Morava - Obavy z metylalkoholu a následný zákaz rozlévání tvrdého alkoholu způsobuje starosti provozovatelům vesnických zábav, organizátorům hodů, a dokonce i fotbalovým funkcionářům. Ti všichni prodejem alkoholu pokrývají část nákladů na organizování nejrůznějších společenských akcí. O nadcházejícím víkendu si budou muset vystačit s pivem a vínem a doufat, že na organizaci neprodělají.

Zákaz prodeje alkoholu silnějšího 30 procent se totiž vztahuje na všechny přechodné provozy - tedy i společenské akce. O nadcházejícím víkendu přitom připravují v celé řadě obcí hodové zábavy. Tentokrát se ale budou muset obejít bez tvrdého alkoholu. Přitom právě z peněz z jeho prodeje přitom často platí kapely, které na obecních zábavách hrají. Organizátoři proto často změnili své plány, místo tvrdého alkoholu objednali více vína a piva.

Víkendová zábava se má konat i v Borotíně na Blanensku. Tam se pořadatelé dohodli s kapelou, že pokud by tržby kvůli výpadku z prodeje tvrdého alkoholu byly nižší než předpokládají, mohou od muzikantů čekat vstřícný přístup při jednání o ceně. Většina organizátorů se ale přesto se zákazem vyrovná. To je i případ Doubravníka na Tišnovsku.

Konat se bude i oslava devadesáti let kopané v Pohořelicích. O víkendu se zde utká místní Menšíkova jedenáctka s týmem ze Slovenska. „Kolegové ze Slovenska vzkazovali, že zvažují, jestli sem mají vůbec přijet, když je u nás zákaz pití tvrdého alkoholu. Střízlivý fotbal prý ještě nehráli,“ řekl se smíchem předseda Sokolu Pohořelice Bronislav Hájek.

Majitel restaurace v Doubravníku Břetislav Sedláček (zdroj: ČT24)

Lidé jsou opatrnější

Otravy metylalkoholem neděsí jen konzumenty, ale i prodejce. Provozovatelé některých diskoték potvrdili, že jsou při nákupu alkoholu mnohem obezřetnější. Obávají se přitom úplného zákazu prodeje. Pro většinu z nich by podle jejich slov byl likvidační.

Strach mají i konzumenti. To je i případ ženy z Brna, která zavolala policii, protože ji měl napadnout přítel. Policisté na místě zjistili, že se nic nestalo. Žena nebyla zraněná, zato silně opilá. Policistům tvrdila, že je jí špatně a že neostře vidí. Vzhledem k tomu, že na stolku stála poloprázdná lahev vodky, převezli policisté alkohol do chemické laboratoře hasičů v Tišnově. Současně od ženy zjistili, kde jej koupila, a v prodejně zajistili několik dalších lahví. Následné výsledky naštěstí ukázaly, že ani jeden vzorek nebezpečné množství metylalkoholu neobsahuje. Dechová zkouška ale ukázala téměř 6 a půl promile, a to byl taky důvod jejích zdravotních problémů.